Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad 2018-03-05

Deltagare i enkelgympan i full fart med armarna i vädret

Enkeljympa med dubbelt så mycket glädje

I ett års tid har enkeljympan funnits på Friskis & Svettis i Falun. Det är ett pass med enkla rörelser och glad musik för personer med funktionsvariation. Det började som ett projekt på prov, men blev så populärt att det i höstas blev permanent i schemat.

En stund innan klockan slår tre på söndagseftermiddagen börjar salen på Friskis & Svettis fyllas med deltagare. Förväntan ligger i luften, och motionärerna står i smågrupper och pratar när dagens ledare Sandra Gustafsson tar ordet.

– Välkomna hit allihopa! Nu kör vi igång den här enkeljympan!

Musiken pumpar igång, leenden sprids och alla börjar röra sig i takt. Det är ett trettiotal deltagare i olika åldrar som alla tränar utifrån sina förutsättningar. Ida Forsman och Patrik Haglund är två av motionärerna, som går varje söndag.

– Det är roligt med jympan. Jag får träffa kompisar och röra på mig, säger Ida.

– Jag har varit med från början, och det känns bra att vara här. Jag träffar många kompisar, både gamla och nya, säger Patrik.

Lyckat projekt gav goda effekter

Idén till enkeljympan uppstod hösten 2016 när Judith Lindenmo, enhetschef för LSS på kommunen, kontaktade Therese Holst, dåvarande verksamhetschef på Friskis. Det saknades fysiska aktiviteter för personer med funktionsvariation i Falun, och man ville öka innanförskapet för denna grupp.

Enkeljympan fanns sedan tidigare i andra städer. På Friskis i Falun sökte man medel för att starta ett projekt, och det beviljades. Två ledare fick gå utbildningen för enkeljympa, och sedan körde passet igång under våren.

– Den första gången kom det otroligt många. Vi hade aldrig trott att det skulle bli så populärt, berättar Maria Olérs som är rehabassistent på kommunen och även jympaledare på Friskis. Idag är hon en av värdarna för passet.

– När deltagarna kom hit första gången var de lite försiktiga. Men de växer varje gång och nu vågar de ta plats på ett helt annat sätt. Många berättar att de känner sig piggare, starkare och socialare, berättar Maria.

Veckans bästa pass

Passets popularitet och de goda effekterna har lett till att enkeljympan, sedan i höstas, nu är permanent i utbudet. Sandra Gustafsson började som värd, men har nu tagit över stafettpinnen som en av två ledare.

– När de efterlyste värdar för enkeljympan anmälde jag mig direkt. Jag har jobbat inom LSS, och jag känner flera av deltagarna sedan tidigare. När jag skulle sluta där blev det perfekt att kunna träffas här på Friskis istället.

Kicki Hilleberg är en av värdarna som har varit med sedan starten. Hon vittnar också om den utveckling som har skett bland deltagarna under året som har gått.

– Det är helt magiskt, det är det absolut roligaste passet. Det är en sådan glädje, och det får man inte på något annat pass.

Passet innehåller kondition, styrka och flexibilitet, och under en timme rör sig deltagare, värdar, ledare och personliga assistenter tillsammans i salen. Ansiktena är glada, och kropparna sprittande av energi. Det märks att de inte är här första gången, utan att de känner till både rörelserna och varandra väl.

– Det är kul att vara med. Varje gång blir det lättare, och efteråt får man en skön kropp, säger Anna Sohlman.

Gymnastik i full fart. Mjukisdjuren får också vara med.
Sidan uppdaterad 2018-03-05