Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad 2018-03-22

Kommunen bryter is i rännan mellan Vällan och Krondiksdammen

Vårfloden på väg - kommunen gör åtgärder

Falu kommun kommer att behöva vidta en mängd olika åtgärder för att minska effekterna av vårfloden. Just nu arbetas det för fullt med att ta bort is i rännan mellan sjön Vällan och Krondiksdammen.

- Vi ska se till att sänka vattennivån i Vällan med 70 centimeter, för att göra plats för vårflodens effekter. Det var mer is i rännan än vad vi trodde från början, så det har varit ett tufft arbete, säger Jan-Åke Holmdahl, kommunens vattensamordnare.

För att ta bort isen används en mindre isbrytarmaskin, som kommer från Lichtenstein.

- Det är en speciell maskin, en sorts spindelgrävare, som gör ett fantastiskt jobb. Den går på både hjul och ”fötter”, säger Jan-Åke Holmdahl.

Under arbetets gång har stora mängder med is lagts upp på vägkanten till den intilliggande vägen.

- Självklart kommer vi att ta bort isen från vägkanten, så att vägbanan blir helt farbar igen. Det kommer att göras så fort själva isbrytningen är färdiggjord, säger Jan-Åke Holmdahl.

Vattennivån sänks på lördag

På lördag är det meningen att vattennivån i Vällan ska börja sänkas.

- För att kunna sänka vattennivån i Vällan i den snabba takt som vi vill göra, var det en nödvändighet att bredda rännan och ta bort all is. Det hade vi inte behövt göra i normalfall. Men nu är läget ett helt annan med all snö i skog och mark, säger Jan-Åke Holmdahl.

Framöver kan det bli aktuellt att göra fler insatser i mindre dammar och vattendrag, där isen trycker på och ställer till det vid dammluckor och utlopp.

- Vi gör hela tiden en översyn av det aktuella läget. Jag är ganska säker på att vi kommer att behöva göra fler insatser, säger Jan-Åke Holmdahl.

Se upp för förrädiska isar

Förändrade vattennivåer i sjöar, dammar och vattendrag gör också att isens kvalitet försämras.

Något att tänka på om man har planer på att ge sig ut på isarna för att fiska, åka skridskor eller bara njuta av vårsolen.

- Det gäller att hålla koll. Över huvud taget är vårisarna förrädiska när solen och värmen börjar komma, säger Jan-Åke Holmdahl.

Läs mer om översvämningar och hur du bäst förbereder dig.

Sidan uppdaterad 2018-03-22