Publicerad
De valde att bli kontaktfamilj
En extra familjemedlem - en helg i månaden. Det har Emma, Jonatan och Vide Knutes i Falun haft i snart ett halvår, då de som kontaktfamilj tar emot en 12-årig flicka från Syrien i sitt hem. Förutom att en ny, värdefull relation har uppstått, ger kontakten även vinster i form av ökad trygghet, nya lärdomar och språkträning.
– Eftersom vi känner flera kontaktfamiljer, och hade hört om deras positiva upplevelser, kände vi att vi också ville göra en insats. Just nu lever vi ett ganska lugnt liv och har plats i huset, så det passar oss bra att ta emot någon då och då, säger Emma Knutes.
Efter att familjen Knutes hade ansökt om att bli kontaktfamilj gick de igenom en utredning, och därefter fick de tillsammans med sin handläggare på socialförvaltningen träffa flickan och hennes mamma, för att känna efter hur de trivdes med varandra.
En ny slags relation
Som kontaktfamilj väljer man hur ofta man vill ta emot ett barn – varannan, var tredje eller var fjärde helg. Innan man träffar barnet får man reda på ålder, familjesituation och behov för att kunna avgöra om det passar ens egen situation.
Emma och Jonatan fick reda på att flickans familj behövde stöd och avlastning i vardagen, eftersom mamman är ensamstående och ofta arbetar på helgerna.
– Det mest värdefulla med att vara kontaktfamilj är att man får en relation med en annan person, som varken är familj eller kompis, men som man bryr sig om, säger Emma Knutes och fortsätter:
– Vi gör också saker tillsammans när hon är här, som vi kanske inte hade gjort annars. Som att åka pulka, åka till badhuset eller sitta och pyssla tillsammans i timmar. Vi som småbarnsfamilj får testa på vad äldre barn gillar att göra, och det är jättekul.
Fungerat bra från början
Det har fungerat bra från första början. Under två hela dygn hinner man umgås och prata en hel del, vilket gjorde att familjen lärde känna sitt kontaktbarn ganska väl redan efter de första besöken.
Om det skulle dyka upp problem finns alltid den egna handläggaren att vända sig till.
Vad vill ni kunna ge till ert kontaktbarn?– Framför allt uppmärksamhet, tid och att man ser henne. Vi fokuserar mycket på henne, ger henne tid och lyssnar när hon är hos oss. Vi vill också kunna vara en extra trygghet, så hon har kontakt med flera vuxna personer i sin närhet.
Har ni några råd till andra som funderar på att bli kontaktfamiljer?– Man ska känna efter om man har tiden att vara hemma var fjärde helg, minst. Det ska också kännas roligt, för det är viktigt att barnet känner sig välkommet och att man har tid för det när det kommer. Man kan gärna prata med en annan kontaktfamilj, för att höra om deras erfarenheter, slutar Emma Knutes.
Vill du bli kontaktfamilj åt en annan familj som behöver stöd?
Läs mer här eller ring kontaktcenter på telefon 023-830 00.
Fakta/Hjälpa på olika sätt
Kontaktfamilj: Tar emot barn/unga i sitt hem under t.ex. en helg i månaden för att avlasta barnets familj. Kallas också för stödfamilj.
Familjehem: Tar emot barn/unga i sitt hem under längre perioder. Kallas också för fosterfamilj eller jourhem.
Kontaktperson: Stödjer personer med behov, genom sällskap och regelbundna aktiviteter i vardagen.