Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2018-07-27

Falu kommun samlar slang åt Räddningstjänsten

Fortsatt intensivt arbete med skogsbränderna – söker frivilliga som vill hjälpa

Läget är stabilt för de två bränder som fortfarande pågår i Dalarnas län, enligt Räddningstjänsten. I både Lima-Transtrand och Älvdalens skjutfält hålls begränsningslinjerna. Samtidigt är läget i länet är fortfarande allvarligt med torka och extremt stor brandrisk. Sedan 25 juli råder det ett totalt eldningsförbud i länet.

På fredagsmorgonen beräknade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att det nationellt pågår 25 bränder. De största bränderna finns i nuläget i Gävleborg, Dalarna och Jämtlands län.

Myndigheter och frivilliga arbetar intensivt med att hantera bränder och andra utmaningar som värmen och torkan för med sig. Läget för de stora bränderna i länet är stabilt och de håller sig inom begränsningslinjerna.

Åska kan vara på väg

Enligt Räddningstjänsten i Älvdalen har dagens insatser konentreras till den norra delen av brandområdet, där läget anses mest kristikt inför lördagen då prognosen talar om hårda vindar och åska. De mest kritiska punkterna undersöks och eventuellt flyttas slang från den västra, till norra delen. Den tyska styrkan kommer i huvudsak att arbeta i sydväst.

Idag har nio helikoptrar, varav två militära Black Hawk, koncentrerat sin bekämpning till norr. De utländska brandbekämpningsplanen har för närvarande räddningstjänsten i Älvdalen inte tillgång till. Du kan följa arbetet här via Äldalens kommuns hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Söker fler frivilliga som vill hjälpa till

Räddningstjänsten söker nu fler frivilliga som vill hjälpa till med olika sysslor, stora som små. Anmäl dig här hos Röda korset, som samordnar alla frivilliginsatserlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Falu kommuns tjänsteman i beredskap har bland annat hjälpt Räddningstjänsten att samla in slang ute i skogen, som du kan se i bilden ovan.

Följ regler, förbud och rekommendationer

Det är viktigt att du tar till dig och följer de rekommendationer som kommer från oss eller andra myndigheter.

  • Följ eldnings- och bevattningsförbud, läs mer vad förbudet innebär hos länstyrelsen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  • Belasta inte 112 med frågor som inte är akuta (lyssna istället på P4, följ krisinformation.se eller ring 113 13 för information)
  • Drick mycket vatten och var extra vaksam på äldre sjuka, barn och djur som påverkas av den höga värmen.

Inga bränder i Falun

I nuläget pågår inga bränder i Falu kommun. Nationellt är det Länsstyrelsen som har den övergripande kontrollen av läget för de bränder som pågår. Du kan läsa mer om arbetet i Dalarnas län här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Sidan uppdaterad 2018-07-27