Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Det är inte OK

Kampanj mot sexuella ofredanden på Granny Goes Street

I helgen är det åter dags för festivalen Granny Goes Street. Falu kommuns arbete mot sexuella ofredanden fortsätter under festivalen med kampanjen "Det är inte OK".

Fokus i arbetet är att skapa positivt grupptryck, att ungdomar eller vuxna som blir vittne till sexuella ofredanden ska våga säga ifrån och våga anmäla det de ser.

Sexuella ofredanden är allvarligt. Dessutom är det olagligt. Falu kommun jobbar tillsammans med flera andra aktörer i ett projekt för att motverka sexuellt ofredande bland ungdomar. Arbetet inledes för två år sedan i samband med festivalen Granny Goes street och har pågått under 2017 och 2018 på skolor och i andra offentliga miljöer.

Tips till dig som ser någon bli utsatt

  • Ta ställning tydligt mot sexuella ofredanden och andra sexualbrott! Genom att visa att det inte är okej kan du påverka andra i din närhet.
  • Polisanmäl direkt på 114 14 om du eller någon du känner blir utsatt
  • Fotografera/filma gärningspersonen om du blir vittne till sexuella ofredanden. Det är ett bra stöd för polisen att kunna identifiera personen
  • Om du sett någon bli utsatt, erbjud ditt stöd på platsen och erbjud dig att vittna till polisen
  • Om du sett någon bli utsatt, ingrip på egen hand eller tillkalla hjälp i form av t ex personal, vakter eller polis
  • Om du ser någon som begår ett sexuellt övergrepp har du rätt att gripa personen och hålla fast den tills polisen kommer.

Ungdomsstödjarna kommer att finnas ute under festivalen. Deras telefonnummer är: 023-869 50. Du når dem även via sociala medier. Här finner du fler kontaktuppgifter till ungdomsstödjarna och till andra aktörer, och även mer information.

Ulrika G Lindberg
Brottsförebyggande samordnare, 023-861 70

Sidan uppdaterad 2018-09-03