Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Teknik för äldre

Via en kamera kan du se vem som står utanför dörren i din läsplatta, och välja om du vill släppa in personen.

Teknik för äldre – vad skulle underlätta för dig eller din anhörig?

Skulle det vara bra med timer på spisen, en kamera utanför entrédörren, ett armband som automatiskt larmar när du ramlar eller ett meddelande om din anhörig inte rört sig på länge? Nu finns en visningslägenhet i Falun där du kan se teknik som kan hjälpa äldre i vardagen, och som du kan köpa själv.

I lägenheten finns en mängd olika tekniska hjälpmedel som armband/klocka som automatiskt larmar när du ramlar och inte trycker av inom 20 sekunder. En kamera som du kan se vem som står utanför dörren i din läsplatta, innan du väljer att öppna dörren. Olika styrningar av belysning och lås via röst eller mobiltelefon, läsplatta. Spisvakt som lär sig det normala rörelsemönstret och stänger av eller larmar om det bryts. Enkla och smarta telefoner. Nattkamera och olika sensorer som känner av rörelse och att det är låst, med mera.

– Det här är enkel teknik som privatpersoner själva kan köpa och ett komplement till det som man kan få de vanliga vägarna via exempelvis kommunen och landstinget, säger Bengt Tibbling, ansvarig för fastighets-IT på Kopparstaden och fortsätter:

– Det är också billig teknik som lampstyrning från vanliga leverantörer och vi har gjort det så att folk ska kunna sätta upp det själva.

Målet med Smartare Hem och visningslägenheten är:

  • Visa smarta produkter som finns för den boende att på egen hand kunna skapa ett tryggare och smartare boende.
  • Bidra till förbättrad hälsa bland äldre i Falun – med extra hänsyn taget till trygghet och personskador.
  • Bidra till att efterfrågan av produkter ökar, och på det sättet påverka utbudet på marknaden.
  • Smartare hem är även till för utbildning till personal och för att öka kunskaperna kring välfärdsteknik.

Visningslägenheten finns på trygghetsboendet Smedjan i Falun, och är en del av satsningen Smartare Hem som är ett samarbete mellan Kopparstaden, Falu kommun, Region Dalarna och LD-hjälpmedel. Är du intresserad att komma och titta i visningslägenheten så kontakta någon av ovanstående.

Här nedan kan du se filmer på hur Smartare Hem fungerar. Det finns tre olika att välja på: En på svenska, en på svenska med text och en på engelska.

Sidan uppdaterad 2019-10-02