Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Zinkstigens gruppboende invigt

Zinkstigens gruppboende invigdes på onsdagen. Enhetschef Malin Lilliemarck mottog blommor av socialnämndens ordförande Christina Knutsson (s), Ålderspresident Christer Falk (s) och förste vice ordförande i socialnämnden Staffan Mild (mp).

Nybyggt gruppboende invigt på Zinkstigen

På onsdagen invigdes det nya gruppboendet på Zinkstigen i Falun. Bandceremonin sköttes av kommunfullmäktiges ålderspresident Christer Falk (S) och personalen fanns förstås på plats för att ta del av festligheterna.

Sex nybyggda lägenheter med möjlighet till gemensamma utrymmen står färdigt i det rödmålade gruppboendet på Zinkstigen. En stor terrass löper längs ena långsidan och varje lägenhet har även en separat uteplats. Man kan som boende välja själv hur man vill umgås.

– Det här är jätteroligt! Boendestödjarna har jobbat hårt med att få det så fint. Hyresgästerna flyttar in nästa vecka, säger enhetschef Malin Lilliemarck.

Nästa vecka sker inflyttning

Gruppboendet är byggt för vuxensektionen inom socialpsykiatrin, och har alltså sex platser som börjar inflyttning i sina lägenheter nästa vecka.

Tio boendestödjare har anställts och det finns alltid minst två boendestödjare på plats dygnet runt. Karin Haglund och Charlotte Burman är två av de boendestödjare som kommer att jobba på gruppboendet.

– Nu börjar det på riktigt, säger Karin Haglund.

– Man har längtat efter det här. Nu har vi en bra grund och en trivsam miljö, säger Charlotte Burman.

Samtliga boendestödjare har erfarenhet sedan tidigare från psykiatrin. Eftersom boendet är individanpassat och ska verksamheten ska styras upp kring de boende så finns inga egentliga riktlinjer ännu.

– Det här är en hemmiljö, inte institutionskänsla, säger Karin.

– Det ska vara en trygg och lugn zon och vi jobbar efter deras behov, säger Charlotte.

Zinkstigens gruppboende

Boendestödjare Charlotte Burman och Karin Haglund.

Vill avdramatisera psykisk sjukdom

Både Charlotte Burman och Karin Haglund vill att psykisk ohälsa uppmärksammas och avdramatiseras.

– Det är en gammal och förlegad syn samhället har på psykisk sjukdom, målet är ju för många att bli självständiga, säger Charlotte.

– Det speglar även vår yrkesroll, vi är ett stöd inte vårdare. Det är deras behov av stöd som avgör vad vi stödjer dem i, säger Karin.

Bandceremoni och snittar

Stolt var även ålderspresidenten Christer Falk (S) som fick äran att inviga boendet. Ålderspresident är den äldst i tjänst varande fullmäktigeledamot.

Eftersom kommunfullmäktiges tidigare ordförande Anna Strindberg (S) avslutade sitt uppdrag den 15 oktober och den nya ordföranden väljs först dagen efter invigningen, så blev det Christer Falk som fick uppdraget, något han var stolt över att få göra.

Efter invigningsceremonin bjöds de närvarande på snittar och kaffe.

– Senast jag invigde något var nog Kårebacken senast så det var ett tag sedan. Det här är riktigt rolig, säger Christer Falk.

Sidan uppdaterad 2019-07-29