Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Efter tio månader i Sverige fick Nabila jobb

Nabila Ali kom till Sverige för snart tre år sedan. Under tre månader läste hon klart SFI, därefter fick hon en tre månaders praktik på länsstyrelsen. Tio månader senare hörde arbetsförmedlingen av sig och berättade att skogsstyrelsen sökte personal.

Utbildad agronom

Nabila är utbildad agronom i Syrien, här i Sverige fick hon sin fem-åriga universitetsutbildning validerad till skogsmästare. Det var främst skogen som var hennes inritning även i Syrien.

- Runt vattendrag så som till exempel åar har vi skog i Syrien, berättar Nabila.

Att jobba med skog och natur är något som Nabila brinner för. Hon berättar att hon vill göra det hon kan för att lämna över planeten i så gott skick som möjligt till sina barn och blivande barnbarn. Det var det som fick henne att välja agronomutbildningen.

När Nabila blev kallad på arbetsintervju till skogsstyrelsen efter bara tio månader i Sverige fick hon veta att körkort och det svenska språket var viktigt för att hon skulle få jobbet. Nabila hade inget körkort men lovade att ta det inom några månader. Nabila fick jobbet och höll sitt löfte om körkortet.

Lagtexter och fackspråk

- Det var svårt med svenskan i början eftersom det är mycket lagtexter och fackspråk, men tack vare fantastiska kollegor som stöttat mig har det gått bra säger Nabila ödmjukt.

Nabila berättar att inget är svårt bara en bestämmer sig.

- Vi bor här och nu är Sverige vårt land, jag har barn som behöver mig och då måste en kämpa. Vi som är nya här måste lära oss språket och integrera oss, säger Nabila bestämt.

Nabila trivs väldigt bra i Falun och har inga planer på att flytta även om hon just nu pendlar till jobbet i Borlänge. Hon skulle hellre vilja att jobbet flyttade till Falun, säger hon skämtsamt och skrattar.

Nabila Ali vid sin arbetsplats på skogsstyrelsen.

Nabila Ali vid sin arbetsplats på skogsstyrelsen.

Sidan uppdaterad 2019-07-24