Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Uppmanar fler att anställa nysvenskar

Tomas Eriksson, ägare av Falu vitvaruservice, uppmanar företagare att anställa nyanlända. På hans företag har numera två av sju anställda utländsk bakgrund, och tack vare det har han täckt upp sitt personalbehov.

Shadi Jumaa har jobbat på Falu vitvaruservice sedan februari 2016. I Syrien hade han jobbat med likande uppgifter. Där var han egen företagare och installerade värmepumpar och jobbade med kylteknik. Här i Falun jobbar han som tekniker och lagar och installerar vitvaror.

- Min fru var med i ett projekt som heter flyktingguide. Där igenom träffade hon Ulf och Maria. Jag berättade för Ulf och Maria om min yrkesbakgrund och undrade om de visste någon arbetsgivare, berättar Shadi.

Ulf var bekant med Tomas Eriksson och tipsade honom om Shadi och på den vägen är det.

- Det gäller att våga fråga, det vinner man mycket på, säger Tomas som inte tvekade när han fick höra om Shadis kompetens.

Nöjda kunder

Shadi fick börja med praktik i sex månader och sedan gick det över i jobb. Från början kunde inte Shadi så mycket svenska men allt eftersom har han byggt upp sitt ordförråd. Shadi tycker att han utvecklats mer under tiden han jobbat än när han läste SFI. De är alltid två och två som åker ut till en kund så från början var han med och lyssnade mycket och pratade med sin kollega. Så småningom kunde han själv börja ringa kunder och boka möten.

- Kunderna är väldigt nöjda med Shadi och den service de får, det har jag fått återkopplat, berättar Tomas.

Otrolig kompetens

Samer Serawan jobbar även han sedan nio månader hos Tomas på Falu vitvaruservice. Samer gick in i en affär på stan och frågade om de hade något tips på företag som jobbar med el. Han fick då tips om Falu vitvaruservice och hörde av sig till Tomas. I Syrien hade han jobbat som elektriker i tolv år.

- Samer har en otrolig kompetens som det knappt går att få tag på idag. Vi kan lära oss mycket av honom, säger Tomas och ler uppskattande mot Samer.

Lugnt och skönt i Falun

Samer har bott på flera platser i Sverige och senast var det Borlänge. Men nu har han flyttat närmare jobbet och bor sedan några veckor i Falun. Både Shadi och Samer trivs bra i Falun.

- Det bästa med Falun är att det är lugnt och skönt, det är inte så mycket folk men de som är här är trevliga, säger Shadi.

Shadi berättar att han kommer från Homes i Syrien där det bor sex miljoner människor.

Tekniker

Shadi till vänster lägger armen om Tomas och säger att 07.00-16.00 är Tomas hans chef men efter 16.00 är han som en bror. Tomas skrattar och säger att det stämmer, han har inte bara fått en uppskattad anställd utan även en ny bror.

Tekniker

Från vänster Samer Serawan, Shadi Jumaa, Tomas Eriksson.

Tekniker

Shadi Jumaa i verkstaden där han jobbar som tekniker.

Tekniker

På Falu vitvaruservice har två av sju anställda utländskbakgrund och tack vare det så är personalbehovet täckt.

Sidan uppdaterad 2019-07-24