Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Högskoleexamen efter fem år i Sverige

Lama Ashehaby var en glad och inspirerad student i Syrien men tvingades fly till Sverige. Med stor målmedvetenhet lyckades hon återuppta studierna och har nu tagit examen i Film- och TV-produktion vid Högskolan Dalarna.

När Lama var tretton år bestämde hon sig för att hon ville gå media på universitetet i Damaskus. För att komma in krävdes hårt jobb och höga betyg. Direkt efter gymnasiet kom Lama in på universitetet och därefter följde två intensiva och inspirerande år. Det som hände sedan fick hela hennes värld att vändas upp och ner. Hon och hennes familj var tvungen att fly till Sverige. Och väl i Sverige fick Lama börja om från noll.

- Jag var som en analfabet, jag kunde inte läsa och jag förstod dessutom inte vad någon sa. Det var ett stort steg från att ha varit en student på universitetet, berättar Lama.

Studerade dag och natt

Lama kände sig förkrossad över att ha behövt lämnat Syrien och sina drömmars utbildning men målmedvetenheten fanns kvar. Dag och natt studerade hon svenska och efter fem månader var hon klar med SFI. Eftersom hon klarat studierna så fort fick hon motta ett stipendium från Åmåls kommun, som då var hennes hemkommun.

- Att gräva ner sig i studierna var ett måste för jag gillar inte att känna mig dum. Att inte kunna språket och förstå vad folk sa till mig gjorde att jag kände mig dum, berättar Lama allvarligt.

När Lama var klar med SFI läste hon upp några betyg på gymnasienivå samtidigt som hon jobbade. Hennes två år på universitetet i Damaskus var inget som hon kunde tillgodogöra sig här i Sverige, trots att hon hade papper från utbildningen med sig. Efter två år i Sverige kom hon in på Film- och TV-produktion på Högskolan Dalarna. Nu har tre ytterligare år passerat och Lama har tagit en filosofie kandidatexamen i Film- och TV-produktion.

Erkänd dokumentärfilmare

Men Lamas framgångssaga stannar inte där. Under kursen Dokumentärfilmsproduktion gjorde Lama regi- och producentdebut med dokumentärfilmen DÄR FINNS INTE JAG (regi och producent: Lama Alshehaby, animatör och fotograf: Emilia Myrup, filmklippning: Sanne Öberg). Med dokumentären har hon vunnit flera priser, ett stipendium och dessutom har dokumentären visats på en av Sveriges mest aktade filmfestivaler, Göteborgs Filmfestival 2019.

Lamas exponeringsprojekt där hon är manusförfattare och regissör har även det blivit prisbelönat. Som exponeringsprojekt gjorde hon dokumentärfilmen Varför (manus och regi: Lama Alshehaby, filmklippning: Sanne Öberg, producent Emilia Myrup, A-foto: Malin Milve) som vann pris för bästa film 2019 på Högskolan Dalarnas Media utbildning.

Jobb eller fortsatta studier

Att lämna Falun tycker Lama känns tungt men samtidigt är det dags att ta nästa steg. Om det blir jobb eller fortsatta studier är ännu oklart.

- Jag har fått jobb som sändningsproducent på SVT i Stockholm, berättar Lama med ett leende.

Lama har också sökt en masterutbildning i dokumentär i Norge som hon hoppas på. I framtiden vill hon fortsätta att göra dokumentärer eller kanske ha ett eget TV-program. Temat som hon vill beröra är sociala orättvisor och socialt utanförskap.

Lama Ashehaby har tagit en filosofie kandidatexamen i Film och TV-produktion.

Lama Ashehaby har tagit en filosofie kandidatexamen i Film och TV-produktion.

Sidan uppdaterad 2019-07-29