Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Lämnade Enköping för Falun

Efter att ha sökt mängder med jobb i Enköping, fick Martin (Ezzatollah) Dolatabadi napp på företaget Quant. Så flytten gick från Enköping till Falun.

2010 var Martin tvungen att fly från Iran på grund av politiska förföljelser. I Iran jobbade han under 38 år med att designa och serva maskiner inom gas- och oljeindustrin. När han varit i Sverige en månad fick han genom kontakter ett byggjobb.

Att få uppehållstillstånd i Sverige tog tre och ett halvt år och två avslag innan han fick klartecken att bo kvar. Under den tiden och ytterligare två år jobbade Martin som byggarbetare.

Arbete som stämde med meriterna

Martin var glad att ha ett arbete men längtade efter att jobba med det han var utbildad för. Han började att söka jobb som stämde med hans meriter men blev trots sin utbildning och arbetslivserfarenhet inte kallad till en enda intervju.

- Jag vill poängtera att människor som jag träffat här i Sverige är trevliga och hjälpsamma. Jag tror inte att någon medvetet valt bort mig på grund av mitt namn. Det handlar om att de undermedvetet inte är bekant med namnet, säger Martin.

Martin valde jobb i Falun

Slutligen blev det Quant i Falun som blev det företag som Martin valde.

Under ett år pendlade Martin från Enköping till Falun för att få jobba med det han var intresserad av, nämligen underhåll av maskiner. Sedan mars i år har han fått en lägenhet i Falun.

- Det bästa med Falun är de trevliga kollegorna på jobbet, kulturen och ett språkcafé som jag hittat, berättar Martin.

Martin (Ezzatollah) Dolatabadi

Martin (Ezzatollah) Dolatabadi bytte namn och fick jobb inom sina utbildnings och arbetserfarenhet.

Sidan uppdaterad 2019-07-31