Publicerad
Hemgångsteamet gör det möjligt att bo kvar hemma
När patienter ska skrivas ut från slutenvården så har alternativet tidigare endast varit ett korttidsboende om man känner sig otrygg. Men med arbetssättet Trygg hemgång och teamet där finns möjligheten nu även i Falun att kunna återvända till sitt hem igen.
Trygg hemgång har uppdraget att hjälpa till med att ta hem patienter från slutenvården. Teamet hjälper till med patienter som kan känna sig otrygga, behöver vardags rehabilitering och/eller lättare bostadsanpassning. Det här är alltså patienter som initialt inte klarar sig med endast vanlig hemtjänst utan behöver lite mer hjälp i hemmet. Tidigare har de här patienterna hamnat på korttidsboende trots att de vill komma hem.
– De vi har tagit emot hittills har velat hem men hemtjänsten har tidigare sagt nej eftersom behovet har gjort att det inte varit möjligt för hemtjänsten att klara vården i hemmet. Nu finns vi med under två veckor och patienten får en mjukare övergång till hemtjänstens hjälp och rutiner, säger verksamhetssamordnare Eva Backlund.
Trygg hemgång för patient, anhöriga och hemtjänst
Teamet i Trygg hemgång finns med patienten i hemmet direkt efter hemkomst. Man har mer tid att sitta och prata med patienterna, kanske titta på tv eller grädda pannkakor. Det handlar om att hjälpa patienten att känna sig trygg hemma igen och att finna rutinerna så att hemtjänsten kan fortsätta hjälpa patienten framöver.
Trygg hemgång är ett arbetssätt som Falu kommun anammat och verksamheten i Falun startade så sent som den 1 april i år, men det är redan uppskattat.
– Anhöriga är otroligt tacksamma över vårt jobb och vad det innebär och kunderna känner inte av någon stress. Vi kommer in i hemmet och ser med nya ögon vad som behöver göras, kanske behöver man möblera om, kanske behöver man finna nya rutiner, säger Erica Ros, undersköterska.
Samverkan för patientens bästa
Trygg hemgång arbetar tillsammans med hemsjukvård, sjuksköterskor, rehabpersonal och biståndshandläggarna. Målet är att minska omsorgsinsatserna och återinläggningar i slutenvården.
– Vi börjar med att gå upp och hälsa på patienten på slutenvården, då känner de oss redan när det är dags att flytta. Vi börjar med ett tomt blad, det handlar om vad patienten vill ha och hur de vill ha det, så när vi lämnar över till hemtjänsten så har kunden sin egen planering, säger Erica Ros.
Hittills har arbetssättet varit väldigt lyckat, både patienter, anhöriga och personal trivs.