Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Vidareutbildning och praktik gav jobb

Rehan Alhassan fick sin fyraåriga universitetsutbildning med inriktning mot företagsekonomi och IT, validerad till en motsvarande utbildning i Sverige. Trots det valde hon ändå att fortsätta studera. Efter fortsatta studier har hon nu fått jobb som testautomations IT konsult.

Rehan kom med sin make och två barn till Sverige från Syrien för två år och sex månader sedan. Hon började som de flesta andra med att läsa svenska. Sedan fick hon rådet att läsa IT-teknisk support under åtta månader i Gävle av sin handläggare på arbetsförmedlingen.

- Det var ett jättebra tips, där fick jag lära mig den yrkessvenska som jag behöver, berättar Rehan.

Bra hjälp av arbetsförmedlingen

Efter den utbildningen började Rehan att söka jobb och praktik hos olika företag. Ganska snart fick hon praktik och under fyra månader gjorde hon praktik hos två olika företag. Praktiken gav bra referenser för att fortsätta att söka jobb. Slutligen fick hon i mars i år jobb på företaget Sogeti i Borlänge.

- Det är en mycket bra arbetsplats med trevliga kollegor och extra trevligt är att det anordnas olika aktiviteter, som till exempel sommarlunch eller midsommarfirande. Det gör att man lär känna kollegorna bättre, säger Rehan med ett leende.

Satsar på körkort

Rehan berättar att hon och familjen trivs väldigt bra i Falun så nu satsar hon på att ta körkort för att enklare kunna ta sig mellan hemmet och arbetet.

- Falun är lugnt och det finns många snälla och trevliga människor här, säger Rehan.

Rehan berättar att maken också valt att vidareutbilda sig i Sverige. Han har en fem-årig utbildning som el-ingenjör från Syrien. Nu har han i september också läst klart en master i materielteknik vid Högskolan Dalarna i Borlänge och hoppas på jobb även han.

Rehan Alhasan

Rehan Alhasan jobbar på Sogeti som testautomations IT konsult.

Sidan uppdaterad 2019-08-13