Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

En mötesplats för flera olika kulturer

Malick Jagne är spindeln i nätet för Falu föreningen JOKO. Föreningen vill skapa en mötesplats där flera olika kulturer kan mötas och på så viss motverka ensamhet.

JOKO har några återkommande evenemang varje år som till exempel julfirande, nyårsfirande och en sommarfestival. Nyligen ägde sommarfestivalen rum, den lockade besökare från hela Sverige och även från Norge. Under festivalen uppträdde olika artister och det fanns även en familjedag med aktiviteter för barn. Malick berättar att föreningen vill göra något positivt för Falun .

- Jag vill dela med mig av den gambiska kulturen, jag vill att Faluborna kommer och känner rytmen ser färgerna och njuter av musiken, berättar Malick.

Ett återkommande uppträdande brukar består av två gambiska/senegalesiska traditioner varav den ena heter Zimba och den andra heter Kankurang. Zimba är ett framträdande där ett lejon gestaltas och Kankurang är en dans för att skrämma bort onda andar. Både Zimba och Kankurang är något som finns med i kulturen för att fira olika saker som till exempel bröllop eller att någon blivit frisk från en sjukdom, berättar Malick.

Speciellt uppsydda kläder

Malick berättar att det tillhör den gambiska kulturen att alla kvinnor syr upp kläder i samma mönster till ett kulturarrangemang. Kläderna är i gambisk-kulturell stil men samtidigt så vill kvinnorna ha något i mönstret som påminner om Sverige. I år så finns det därför mycket gult i mönstret med inspiration från den svenska flaggan.

Vill motverka ensamhet

Malick säger att han har sett att det finns flera olika behov av den här föreningen. Dels finns det flera ensamma människor som behöver mötesplatser att gå till. Dels så behövs en arena där andra kulturer och uttryckssätt får komma till tals.

- Jag vill inte att någon ska behöva sitta ensam på till exempel julafton, hos oss är alla välkomman och oftast är det gratis så att alla har råd, säger Malick.

Malick från JOKO förbereder inför sommarens JOKO festival.

Malick Jagne från föreningen JOKO förbereder inför sommarens JOKO-festival.

Sidan uppdaterad 2019-08-13