Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Klipper band på invigningen

Den 30 augusti invigdes Fontänhuset i Falun. Från vänster ses Göran Forsén (M), styrelseordförande, tillsammans med medlemmarna Johan Bjurman och Erica Thåström.

Fontänhus ska minska utanförskapet i Falun

Många som lider av psykisk ohälsa saknar ett sammanhang att vara med i. Men nu finns Fontänhuset i Falun – med målet att skapa en gemenskap och en meningsfull vardag för personer som vill bryta sin isolering.

I det gamla tullhuset vid Resecentrum är verksamheten i full gång. Lokalen på 330 kvadratmeter har rustats och här har den ideella föreningen Fontänhuset Falun nu öppet under vardagar.

Vem som helst mellan 16 och 65 år kan bli medlem – gratis och utan tidsbegränsning.

– Det är medlemmarnas hus och det är framför allt de som driver huset, med stöd av personalen. Som medlem kan du välja att arbeta i köket, i receptionen eller i redaktionen. Vi kallar det arbetsinriktad dag. Här finns det utrymme att vara den man är, och bidra med det man kan, berättar Lotta Nolander som är verksamhetsledare.

Fontänhus finns i över 30 länder och når 100 000 personer världen över - varje år.

I Sverige finns nu 13 hus, och Faluns är det nordligaste.

Välbeprövat koncept

Konceptet är välbeprövat och har visat sig vara en bra väg för återhämtning från psykisk ohälsa. Det finns också ett starkt etablerat samarbete mellan de olika husen, och man har en skyldighet att hjälpa nystartade hus att komma igång.

– Fontänhuset fångar upp de som har råkat hamna i utanförskap av något skäl. Det kan handla om skoltrötta ungdomar, utbrända vuxna eller de som har mist sin livskamrat. Vården har långa väntetider, och vad händer under den tiden? Man blir inte friskare av att sitta hemma, utan man behöver något att gå till. På Fontänhuset är vi inte intresserade av vad man har för diagnos. Det viktiga är att man kommer och gör det man klarar av. Och delar gemenskapen och tillhörigheten, säger Göran Forsén, styrelseordförande i Fontänhuset.

Det som skiljer Fontänhuset från andra instanser är framför allt att det inte är en myndighet – utan ett klubbhus som drivs av en ideell förening. Därför finns det ingen tidspress, utan den som blir medlem kan fortsätta vara det livet ut. Det frivilliga arbetet på Fontänhuset kan också kombineras med studier eller annat arbete. Medlemmarna är alltid välkomna tillbaka.

2017 gjorde Finsam en förstudie som visade att det finns ett stort behov av en ny slags verksamhet i Falun, särskilt för unga vuxna med psykisk ohälsa. Därför kommer Faluns fontänhus att satsa extra på den gruppen.

Drivs med stöd från kommunen

Idag drivs Fontänhuset med stöd av kommunen, regionen och Socialstyrelsen.

I styrelsen sitter både medlemmar och politiker, som oavsett partitillhörighet är överens om att satsa på frågan. Att intresset är stort i Falun märks inte minst på medlemsantalet som växer stadigt.

– Vi har redan ett 40-tal medlemmar, fast vi bara har varit igång sedan april. För andra hus har det tagit flera år att få så många medlemmar. Vissa är här varje dag, för att komma hemifrån och få rutiner. Alla kan göra något, utifrån sin förmåga. Här ställer vi frågan: vad kan du? Och för vissa är det länge sedan någon frågade efter det, säger Lotta Nolander.

Läs mer om Fontänhuset och dess verksamhet här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2019-10-18