Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Tre personer i radiostudion

Patrik Liljeglöd, Malena Andreasson och Petter Nissen diskuterar poddar i ljudstudion

Kreativt och utvecklande hos Studio digital

Under daglig verksamhet i Falun finns Studio digital, som blivit väldigt uppskattat. Här gör deltagarna bland annat spännande webbradio, och hjälper till att skanna in gamla fotografier och berätta historien runt dem.

Studio digital håller till i Stadshuset i Falun. Här finns arbetsplatser där det går att jobba med foton digitalt och en liten ljudstudio där man kan spela in poddar, som är ett annat ord för webbradio.

– Det är otroligt bra att man här får kombinera utbildning och intressen. Även om man har en dålig dag så kommer man hit och får inspiration, säger Malena Andreasson, en av deltagarna.

Malena och hennes kollegor har gjort flera olika spännande radioavsnitt. I ett tar hon upp kampen mot apartheid i Sydafrika. I hennes körsångspodd får vi följa olika körledare i Falun och i andra poddar lyfter hon exempelvis Greta Thunbergs miljöengagemang, och den förändrade synen på diagnosen aspbergers. Fakta är viktigt för Malena som är utbildad litteraturvetare.

– De flesta blir otroligt imponerade över hur hon satt sig in ämnet, säger Patrik Liljeglöd som är handledare och fortsätter:

– Här finns inga prestationskrav, utan det är viktigt att personer som kommer hit får utvecklas i sin egen takt och att de känner stolthet för sitt jobb.

Bild från Fisktorget

Vy från ån mot Östra hamngatan, Slaggatan, Rådhustorget och Kristine kyrka, cirka 1980-tal. Huset där Dalarnas försäkringsbolag nu finns, saknas. Notera Rådhusets bruna färg.

Studio digital är en del av daglig verksamhet. De som kommit hit har beviljats insats enligt LSS. Deltagarna får själva välja att jobba med webbradio eller fotografier, utifrån intresse.

– Det fanns en massa personer som inte riktigt passade in, så därför funderade vi på webbradio. Idén kommer från Uppsala, där daglig verksamhet gjort det i flera år, säger Petter Nissen, handledare.

Robin Jansson har gjort poddar om bland annat ”Sagan om is och eld”, en fantasyserie skriven av den amerikanske författaren George R.R. Martin. Serien ”Game of Thrones” är baserad på utdrag från böckerna.

– Den jag håller på med nu kommer att handla om den historiska bakgrunden och en diskussion om världen som böckerna utspelar sig i, säger Robin Jansson.

Tre personer tittar på en bild på datorn

Robin Jansson, Dan Boberg och Petter Nissen runt en bild på Centralpalatset i Falun

Gamla foton och historien bakom

I ett annat rum så digitaliseras gamla fotografier, och historien bakom träder fram. Det är ett uppdrag som kommer bland annat från kultur- och fritidsförvaltningen. Fotografierna är inte tidigare digitaliserade, och kommer från exempelvis kommunens arkiv och Falusamlingen.

– Det är kul att göra det här. Det krävs lite detektivarbete att sitta och bedöma vad som fanns där när fotot togs, och vad som förändrats sedan dess. Vissa foton är det jättemycket jobb med, andra lite mindre, säger Dan Boberg.

På skärmen visar Dan ”Ett ögonblick av Falun” från Centralpalatset då och nu, med en beskrivande text. Det är intressant att se hur byggnaden och platsen förändrats och att få reda på mer om historien bakom. Till just den här byggnaden och fotografiet finns det även ett intressant podd om arkitekten Ferdinand Boberg, som är släkting till Dan och som bland annat också designade LO-huset i Stockholm.

Alla intressanta poddavsnitt från Studio digital Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gamla foton och historien bakom Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Reportage om Studio digital hos Radio Dalarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2019-11-15