Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Gubbe med käpp

Informationsträff och mässa för 75+

Nu på fredag har det blivit dags för informationsträff för alla som är 75+. I år också med en liten seniormässan. Platsen för det hela är Kulturhuset tio14.

Varje år erbjuder omvårdnadsförvaltningen ett förebyggande hembesök för alla som är 75 år och äldre. För dem som inte vill ha ett hembesök erbjuds ett öppet informationsmöte där omvårdnadsförvaltningen berättar om vad som görs för den åldrande befolkningen.

– I år har informationsmötet kompletterats med en rad externa föredragshållare och en liten mässa för målgruppen, säger Jonas Hampus, sektionschef på omvårdnadsförvaltningen.

– Vi har fått ihop ett intressant program och det kommer att hända mycket på kort tid, lovar Katarina Gustavsson (KD), ordförande i det kommunala pensionärsrådet, som är initiativtagare till mässan.

Första gången för mässan

Informationsträffarna har erbjudits de senaste två åren men i år är det första gången som mässan arrangeras. En inbjudan har gått ut till alla +75:are i kommunen som är cirka 4 000 personer i Falun.

– Intresset verkar vara stort, vilket förstås känns kul. Vi hoppas och tror att mässan ska bli årligt återkommande. Mässan är ett bra sätt för oss att kunna träffa seniorer, höra vad de har att säga, och på ett enkelt sätt kunna ge dem värdefull information kring trygghetsfrågor och annat, säger Katarina Gustavsson.

Mässan startar klockan 09.00 och pågår till klockan 13.00.

Föredrag och massor med information

Från Stora scenen kommer det att bjudas på en mängd olika föredrag och informationer.

Det blir bland annat kulturinslag från Dalateatern, Polisen kommer att informera om deras arbete för att skapa trygghet och vad man som äldre ska tänka på, Swedbank informerar om ekonomi på äldre dar och Kopparstaden kommer att berätta om vad de kan erbjuda och hur framtidsplaner ser ut.

Ute i kulturhusets foajé kommer mässans utställare att finnas på plats, dit mässbesökarna kan vända sig för att få svar på sina frågor. Omvårdnadsförvaltningen kommer att ha en av montrarna.

Givetvis bjuds också besökarna på kaffe.

– Vi kommer även att sätta upp en förslagslåda, där besökarna kan lämna tips om hur kommunen bör arbeta med sina äldrefrågor, säger Katarina Gustavsson.

Progra: Informationsträff/Seniormässa 75+

Fredagen den 22 november 2019

09.00-09.30: Insläpp börjar och delar av mässan är tillgänglig.

09.30-11.30: Föredrag från Stora scenen:

 • Kulturinslag från Dalateatern.
 • Socialt ansvarig samordnare Tina Berg berättar om kommunens arbete med att förebygga våld i nära relationer och erbjuda stöd till anhöriga som vårdar närstående.
 • Polisen berättar om deras arbete för att skapa trygghet och vad man som äldre ska tänka på för att leva tryggt och säkert.
 • Projektledare Sara Lundgren berättar om arbetet med att förebygga fall i Falun.
 • Räddningstjänsten berättar om vad man själv kan göra för att förebygga olyckor.
 • Jonas Hampus berättar om hur man får kontakt med omvårdnadsförvaltningen när man själv behöver hjälp och vad det kostar.
 • Hur bedöms behov av hjälp? Socialt ansvarig samordnare Tina Berg berättar om individens behov i centrum, och hur vi ska arbeta med rehabiliterande förhållningssätt.
 • Swedbank informerar om vad man som äldre ska tänka på kring sin ekonomi.
 • Boende på äldre dar. Kopparstaden informerar om vad de kan erbjuda och hur framtiden ser ut.
 • Gunilla Barkar berättar om arbetet med att få trygghetsboende i Svärdsjö.
 • Jonas Hampus informerar om träffpunkter, kommunfixare och andra öppna insatser.

11.30: Kaffe och kaka.

11.30-13.00: Mässa i foajén.


Sidan uppdaterad 2019-11-20