Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

HenriettaLysen

Henrietta Lysén föreläser i Faluns skolor under Uppmärksamhetsveckan. Foto: Matilda Aldsjö

Föreläser i Faluns skolor om sin krångliga uppväxt

Henrietta Lysén är uppvuxen i Falun och hade under sin uppväxt problem i sin familj. Hon kommer nu tillbaka hit och föreläser i skolorna i samband med Uppmärksamhetsveckan.

Uppmärksamhetsveckan ”Du är inte ensam” handlar om att se barnen som har det krångligt i sin familj, barnen som inte kan eller vågar berätta. Det kan handla om missbruk, våld eller psykisk ohälsa. Henrietta Lysén hade det själv krångligt när hon växte upp.

– Jag växte upp i en dysfunktionell familj, med alkoholism, våld i nära relationer och sexuella övergrepp, säger Henrietta Lysén.

Krånglig uppväxt

Det var en uppväxtperiod som påverkade henne starkt på många plan. Men hon kunde ta sig vidare. Som 12-åring kom hon i kontakt med Dialogen och fick det stöd hon själv inte visste att hon behövde och hon fick gemenskap och livsgnistan tillbaka.

– Genom mitt intresse, dans, tog jag mig vidare, det blev min fristad och genom den och det stöd jag fick kunde jag må bra igen. För man kan må bra igen. För mig var det avgörande att kunna prata om det. Det är mycket tabu inom de här området men att man får prata om det och man vet att man inte är ensam, att det faktiskt är fler som har de här problemen var avgörande, säger Henrietta.

Du är inte ensam

Just att belysa att man inte är ensam är viktigt enligt henne. Viktigt ur många aspekter och en nyckel för att ta sig vidare. Det gäller att hitta sin väg framåt.

– Genom att belysa hur det var för mig att växa upp, att våga prata om det och berätta att det finns stöd att få och det går att må bra igen. Det är otroligt viktigt. Jag vill ge inspiration till att det finns en framtid för de som har det trassligt. Uppmärksamhetsveckan är ett sätt, det är en viktig vecka och jag tycker att det är roligt att jag själv kan bidra, säger hon.

Henrietta Lysén är nu 28 år och läser till socionom på Umeå universitet. Hon har föreläst i ämnet sedan 2012.

Sidan uppdaterad 2020-02-10