Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Personer på väg in i hotellet bredvid receptionen.

I dag flyttade de första kunderna in på Hotell Bergmästaren, som delvis gjorts om till ett vård- och omsorgsboende.

Nu flyttar de första kunderna in på hotellet

Nu har de första kunderna från vårdboendet Kopparlunden flyttat in i det tillfälliga vård- och omsorgsboendet, som är inrymt i Hotell Bergmästaren. Tio platser står redo och i ett första läge är det sju kunder som flyttar in.

Vårdboendet Lunden kommer under en tid framåt att användas som ett utökat korttidsboende, där patienter som annars skulle ha vårdats på olika avdelningar inom Falu lasarett kommer att vårdas. Det handlar om patienter som inte är så sjuka att de behöver tillgång till specialistvård, men som inte heller är redo att flytta in på ett vanligt vård- och omsorgsboende.

För att möjliggöra detta, så får Lundens ordinarie kunder flytta på sig. Sju av dem flyttade på onsdagen in på Hotell Bergmästaren, som delvis gjorts om till ett tillfälligt vård- och omsorgsboende.

Personal flyttar med

De sju kunderna kommer att befinna sig på en avgränsad del av hotellet, och får med sig den ordinarie personalen från Lunden. Allt för att flytten till en ny miljö ska gå så smidigt som möjligt.

– Det är klart att en flytt av det här slaget för utmaningar med sig, men det har varit en rolig utmaning. Flytten har gått snabbt och personalen har varit fantastisk och hela tiden varit positiva till det här. Några kunder har valt andra alternativ, men de flesta har ställt sig positiva till att flytta in på hotellet, säger Marie Lind, enhetschef, och fortsätter:

–Hotellet är ganska likt en vanligt vård- och omsorgsboende och har en trivsam känsla av hemmiljö. Ett hotellrum liknar de rum som kunderna är vana med. De får ett eget rum med egen toalett. Det känns bra.

Diverse anpassningar har naturligtvis fått göras för att anpassa hotellmiljön till ett boende för äldre. Exempelvis har speciella vårdsängar flyttats med, höga trösklar tagits bort, och andra viktiga hjälpmedel satts upp.

Egen matsal - besöksförbud råder

Kommunens kunder kommer att få äta sina måltider i hotellets matsal, som finns i den avstängda delen. Besöksförbud råder som bekant och ingen obehörig släpps in i den delen av hotellet där vård- och omsorgsboendet finns. Hotellets ordinarie gäster äter sin frukost i hotellets lobby.

–På våningen där kundernas rum finns, har vi också ett personalrum och ett gemensamhetsutrymme. Vi har dygnet-runt-bemanning, precis som på alla våra boenden. Vi kommer att ha en något högre bemanning på grund av att lokalerna vi använder oss av inte ligger i nära anslutning till varandra och ur säkerhetssynpunkt, säger Marie Lind.

Tio rum står just nu till kommunens förfogande i hotellet.

Men skulle behoven öka framöver, finns möjligheten att ta ytterligare en våning i anspråk.

Varför föll då kommunens val på Hotell Bergmästaren?

–Utifrån att Falu kommun värderat olika hotell i Falun blev beslutet Hotell Bergmästaren. De kunde uppfylla kraven på regeringens besöksförbud på alla vård- och omsorgsboenden, och samtidigt skapa en hemliknande miljö, matsal och handikappanpassning, för de kunder som erbjöds att flytta från sitt vård- och omsorgsboende under en period, säger Johan Björklund, verksamhetschef hälso- och sjukvård.

Sidan uppdaterad 2020-04-16