Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

En person som är ute och går i vackert väder

Tips på enkla träningsmetoder för bättre hälsa

Då många idag av omtanke om både sig själva och andra isolerar sig hemma, ökar risken för att drabbas av muskelförlust och nedstämdhet. Här får du tips på aktiviteter du kan sysselsätta dig med.

Sara Lundgren som jobbar med fallförebyggande frågor på Falu Kommun säger att nya rutiner för aktivitet och träning är av största vikt i rådande läge.

– För att bibehålla ett hälsosamt åldrande vid isolering är det viktigt att hitta nya rutiner, aktiviteter och träningsmoment i vardagen. Bestäm två fysiska aktiviteter som du ska göra varje dag och bestäm två fasta klockslag då du ska göra det. Har du en bekant eller anhörig i samma situation så kan ni ha som daglig rutin att inför det bestämda klockslaget ringa varandra och pusha varandra så att aktiviteten eller träningen blir av.

Ett annat sätt är att lägga till extra fysiska moment i samband med annat. Till exempel att alltid trampa symaskin då du läser dagens tidning eller göra tio extra uppresningar varje gång du byter sittmöbel. Uppresningar ger starka lårmuskler och det minskar risken för fallolyckor och fallskador.

Tips på aktiviteter

  • Träna med Sofia på SVT 1 varje morgon. Du kan lita på att det är fler seniorer än du som tränar med Sofia varje dag.
  • Ut och förbered trädgården för våren, du som har trädgård.
  • Bestäm ett klockslag varje dag då du tar en promenad. Frisk luft och solsken gör dig piggare, gladare, förbättrar ditt immunsystem och ger en bättre nattsömn.
  • Gör mer av det du redan gör! Tar du en promenad, förläng slingan en bit. Gör du träning med ett hemmaträningsprogram, gör det två gånger istället för en.
Sidan uppdaterad 2020-04-24