Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

lustigknopps demensboende

En injektion av kärlek i omsorgen

Nästan två arbetsdagar är till ända då samtalet kommer. Det är från en mycket rörd enhetschef på demensboendet Lustigknopp. Den extra personal som utbildats för att avlasta vårdbiträden och undersköterskor har redan gjort ett djupt avtryck inom omsorgen i Falu kommun.

Tidvis har personalläget inom omsorgen i Falu kommun varit tufft den senaste tiden. Genom vuxenutbildningen i Falu kommun och Yrkesakademin utbildades 49 personer förra veckan och en stor del av dem har redan den här veckan börjat jobba.

Uppgiften är att avlasta vårdbiträden och undersköterskor med bland annat tvätt, städ och köksuppgifter. Men den extra personalen har redan gett så mycket mer.

– Jag är rörd, jag hade aldrig kunnat förvänta mig det här, säger Elin Hovd som är enhetschef på demensboendet Lustigknopp.

– Det är jäkligt kul att känna sig behövd. Jag är supernöjd, både att se personalens arbete, och kunna hjälpa både personal och de boende. Klockrent faktiskt, säger Tim-Robin Saari.

Extra personal med intresse för omvårdnad

Det är alltså Tim-Robin Saari, Edvin Granath, Josefine Norjamäki och Sana Abo som nu jobbar på Lustigknopps demensboende.

– Det är en spontan glädje när de kommer. De vågar ta för sig, de pratar med de boende, de har tankar och idéer som typ att här skulle vi kunna göra så här, får vi det? De tar egna initiativ, och det gör också att befintlig personal får en kick och ny energi, säger Elin Hovd.

Extrahjälpen skapar många ringar på vattnet.

– Ordinarie personal har stärkts av krisen, man ställer upp för varandra och vi är starkare som grupp, säger Elin Hovd.

Lustigknopps demensboende

Tim-Robin Saari och hans tre kollegor har redan kommit bra in i personalgruppen.

Boende får mer kontakt

Förutom att utföra avlastande sysslor så försöker också Edvin, Josefine, Tim-Robin och Sana prata med de boende och skapa kontakt. En nog så värdefull aspekt i en situation där de boende inte sett sina nära och kära på veckor eftersom det ju är besöksförbud för att hindra smitta.

– Vi har blivit mottagna så bra, jag trodde verkligen inte att det skulle vara på det här sättet. Men personalen vill verkligen ha våra åsikter och det värmer i hjärtat att kunna göra gott för både personal och boende, säger Josefine Norjamäki.

– Det behövs ju verkligen hjälp. Det finns saker att göra och vår insats är uppskattad. Det är toppen både för boende och personal och jag känner att man får växa in i verksamheten, säger Edvin Granath.

Vårdyrket i fokus

Att komma in direkt i verksamheten har också väckt intresset för vårdyrken på lite längre sikt.

– Jag har helt klart fått ett annat perspektiv på vården. Det är mycket intressantare nu när man får se hur det går till. Jag kan tänka mig att fortsätta jobba inom vården och då plugga vid sidan om, säger Tim-Robin Saari.

– Verkligen! Alla är bra och samarbetar och jag hoppas få fortsätta sedan också, säger Sana Abo.

Utbildningen som Edvin, Josefine, Tim-Robin och Sana gått är ett skräddarsytt jobbspår för att möta arbetsgivarens behov och individernas förutsättningar. Vuxenutbildningen i Falun har lång erfarenhet av att göra jobbspår och omvårdnadsförvaltningen i Falu kommun var i behov av arbetskraft på grund av coronaviruset.

Sidan uppdaterad 2020-04-29