Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

En kvinna sitter på en bänk i solen.

Handläggaren: Kontaktfamiljer gör stor skillnad för de här barnen

Behovet av kontaktfamiljer i Falu kommun är stort. Och nu efterlyser socialförvaltningen fler. Kontaktfamiljer gör stor skillnad för de här barnen, säger handläggaren Hasrat Hamzoyan.

Vill du bli kontaktfamilj? Gå in här och läs mer!

Vill du göra en intresseanmälan? Gå in här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ibland behöver familjer stöd och avlastning för kortare perioder. Då kan en annan familj hjälpa till med att ta hand om andras barn och unga, exempelvis en helg i månaden. Sådant stöd kallas kontaktfamilj. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En kontaktfamilj är en ensam person eller en familj som åtar sig att ta emot någon annans barn i sin familj under ett antal dagar per månad. Det kan vara till exempel varannan helg eller en helg i månaden och ibland kanske extra dagar under lov.

Så här säger en pojke som idag vistas i en kontaktfamilj ett par gånger i månaden:

Det är en lycka att bo i en kontaktfamilj. Det är jätteskönt att komma hemifrån och det är kul att ha något annat att göra.

Bygger på barnens behov

Hasrat Hamzoyan arbetar som handläggare på barn- och familjeenheten på socialförvaltningen, och hon är en av de som utreder barnens behov.

– Jag träffar barnet och föräldrarna och tar ibland referenssamtal. Det här gör vi för att få mer information och se hur det ser ut runt omkring barnet. Vi behöver få en helhetsbild av barnets situation. Detta gör vi ju för att barnets behov ska bli tillgodosedda, säger Hasrat Hamzoyan.

Eftersom det här med kontaktfamiljer bygger på frivillighet, så är det viktigt att barnet får säga sin åsikt.

– Vi tvingar aldrig barn till något, men är det så att föräldrarna är positiva och vi ser behovet, så börjar vi långsamt. Man ses en gång, barnet hälsar på någon gång. Vi tar det stegvis och ser hur det utvecklar sig, berättar Hasrat.

Barnet kan behöva stimulans

Det kan finnas många anledningar till att barn och ungdomar kan behöva en kontaktfamilj. Ofta saknar familjen ett socialt nätverk som kan hjälpa till. Barnet vistas ofta i sin kontaktfamilj under kortare återkommande perioder.

– Det kan till exempel vara så att föräldern behöver få avlastning så att barnet får återhämtning och stimulans. Det kan vara så att barnen behöver se något annat, att föräldern inte kan ge barnet det den behöver, säger Hasrat och fortsätter:

– Det är inte på grund av att barnen har några svårigheter. Barnet kan behöva fler vuxna runt omkring sig och få andra perspektiv och värderingar, och det är också så att vissa barn behöver en förebild.

Hur viktigt är det att få fler att bli kontaktfamilj?

– Det är väldigt viktigt! Till de som står och väljer mellan att bli och inte bli skulle jag vilja säga: Våga! För kontaktfamiljer gör en stor skillnad för de här barnen, säger Hasrat Hamzoyan.

Uppmanar: Hör av dig till oss!

Det råder idag brist på kontaktfamiljer i Falu kommun, något som gör att det tar längre tid för barnen att få tag på rätt kontaktfamilj.

Lena Lundh Pettersson är enhetschef för familjerätten och resursgruppen och säger så här om behovet idag:

– Vi har under det senaste året haft en konstant kö av cirka 10-15 barn som väntar på en kontaktfamilj, så behovet är stort. Det är ju så att familjer kan anmäla sig och tycka att det är lite konstigt att man inte får ett erbjudande om att få ett uppdrag, men det är så att vår uppgift är att hitta rätt familj som passar till just det barnet. Det här betyder att vi behöver komma i kontakt med många familjer så vi kan välja just rätt familj.

– Jag tycker alla som överhuvudtaget kan tänka sig att bli kontaktfamilj hör av sig till oss så kan vi gemensamt resonera oss fram till om kontaktfamilj är ett uppdrag för personen eller familjen i fråga, säger Lena Lundh Pettersson.

Läs mer om kontaktfamiljen Allgefält/Olson

Ulrika Allgefält och Adam Olson är kontaktfamilj åt ett syskonpar. Här kan du läsa mer om dem och hur de tycker att det är att vara kontaktfamilj. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2020-11-09