Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Utomhusmiljö vid älderboende.

Besöksförbudet kvarstår men vi öppnar för vissa besök

Besöksförbudet som infördes hos äldreomsorgen den 1 april kvarstår. Men nu öppnar omvårdnadsförvaltningen för vissa besök utomhus.

Besöksförbudet på våra vård- och omsorgsboenden gäller sedan den 1 april. För både boende och anhöriga har det varit, och är, tufft att inte kunna träffa varandra.

– Vi har stor förståelse för att det är oerhört påfrestande att inte kunna ses som vanligt. Vi vill därför göra det möjligt att kunna träffas i större utsträckning än man kan idag, framför allt att man kan träffas utomhus, säger Johan Björklund, verksamhetschef för hälso- och sjukvård i Falu kommun.

Varmare ute

Under de senaste månaderna har information gått ut om vikten av att skydda våra äldre, ha en god handhygien och hålla distans till varandra.

När besöksförbudet infördes var det fortfarande kallt ute. Nu när sommaren är i antågande är det enklare att träffas utomhus.

Möjligheten att komma till boendet ska planeras väl i samverkan med våra boenden, och besöket ska ske på utsatt tid och under strikta säkerhetsförhållanden för att förhindra smittspridning.

– Man ska kunna träffas utomhus, men det är väldigt viktigt att fortfarande hålla distansen på 2 meter. Men man kan i alla fall träffas, fika och prata, säger Johan Björklund.

Regler för besök utomhus:

  1. Besöket ska planeras in tillsammans med personalen på boendet
  2. Alla skall vara friska utan symtom
  3. Boendet har en avsedd plats utomhus, ej i närheten av passage eller entré.
  4. Möjliggör distansering om 2 meter, till exempel genom möblering.
  5. Innan och efter besök ska handtvätt ske.

 

Sedan tidigare gäller att man har möjlighet till fysiska besök för att ta farväl av varandra vid livets slut. Vid de besöken gäller inte samma regler om avstånd utan att man kan hålla handen och ta på varandra om man vill. Även här erbjuds vid behov skyddsutrustning i samma utsträckning som den som personalen använder.

Sidan uppdaterad 2020-05-28