Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Äldre man i solstol

Saker att uppmärksamma under värmeböljan

I sommar är det viktigt att vidta åtgärder som minskar hälsoeffekter av både värmeböljor och den pågående smittspridningen av covid-19. Folkhälsomyndigheten har sammanställt några punkter att ta hänsyn till.

Sommaren 2020 kan värmeböljor komma att innebära en ytterligare påfrestning på en redan ansträngd situation.

Höga temperaturer kan orsaka alltifrån milda besvär till allvarligare hälsoeffekter. Äldre och personer med bakomliggande sjukdomar är riskgrupper som är särskilt utsatta för både värmestress och covid-19.

Negativa effekter av värmeböljor kan i hög utsträckning förebyggas. Ett systematiskt förebyggande och förberedande arbete sker i många kommuner, regioner och hos privata vårdföretag.

För att minska riskerna för både värmestress och smittspridning under sommaren 2020 vill Folkhälsomyndigheten särskilt uppmärksamma följande:

  • Följ råden för både covid-19 och värmebölja för att minska belastningen på hälso- och sjukvården.
  • Äldre och personer med bakomliggande sjukdomar är riskgrupper för både värmestress och covid-19.
  • Var försiktig så att du inte misstar hypertermi för feber. Se till att personen som uppvisar sådana symtom vilar i en sval miljö och dricker vatten. Om kroppstemperaturen förblir hög efter 30 minuter är det förmodligen feber. Om kroppstemperaturen sjunker och personen mår bättre är orsaken troligen värmestress.
  • Håll avstånd men undvik social isolering. Vid värmebölja är det viktigt att vara uppmärksam på symtom för värmestress. Samtidigt behöver fysiska kontakter begränsas för att minska smittspridning.
  • Utomhusvistelse är bra, men vistas i skuggan. Under en värmebölja kan det bli betydligt varmare inomhus än utomhus. I byggnader och bebyggelse kan värmen stanna kvar en tid efter att utomhustemperaturen har gått ner. Även smittrisken är betydligt mindre utomhus.
  • Ordna en sval miljö. Det är viktigt att vistas på bostadens svalaste plats och/eller att få minst 2–3 timmar i ordentlig svalka dagligen. Detta gäller särskilt riskgrupper. Samtidigt behöver råden följas om att hålla avstånd till varandra för att minska smittspridningen.
  • Denna sommar är det extra viktigt att förbereda bostäder och boenden med åtgärder som kan minska värmen inomhus, exempelvis med markiser, solskärmar, persienner och anpassad ventilation och vädring. Överväg att installera kylsystem och luftkonditionering där sårbara grupper bor och vistas. På grund av smittrisken bör fläktar undvikas i gemensamma utrymmen.

Här kan du läsa mer om råden Folkhälsomyndigheten ger under värmeböljan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2020-06-23