Startsida
Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Fortsatt besöksförbud på vård- och omsorgsboenden

Kan den som testats positivt för antikroppar mot covid-19 besöka en anhörig på ett vård- och omsorgsboende? Svaret på frågan är nej, men det kan finnas undantag.

I Falu kommun råder generellt besöksförbud på vård- och omsorgsboenden sedan i mars med syftet att minska risken för smittspridning.

– Under den här perioden har vi gjort vissa undantag, till exempel om det finns mycket stark oro eller när någon vårdas i livets slut. Vi behöver göra en bedömning i varje enskilt fall, berättar Johan Björklund, hälso- och sjukvårdschef, Falu kommun.

Han tycker att omvårdnadspersonalen gör ett fantastiskt arbete med att erbjuda alternativ till vanliga besök, till exempel en pratstund via telefon och videomöten eller från en balkong.

– Sedan några veckor tillbaka är det även möjligt att ha planerade utomhusträffar. Utanför boendena har man möblerat på ett sätt som hjälper till att hålla den fysiska distansen, säger Johan.

Boka in utomhusträffar

Just nu cirkulerar det uppgifter, bland annat i media, om att ett positivt antikropps­test skulle innebära fritt fram för besök inomhus – en uppgift som inte stämmer.

– Om du har antikroppar kan det motivera ett undantag från besöksförbudet, men fritt fram är det inte. Även om du har antikroppar mot covid-19 finns risken att du för med dig virus via kontaktsmitta, det vill säga att du rört vid ett föremål som en smittad person tidigare tagit i, förklarar Johan Björklund.

Han uppmanar alla att fortsätta hjälpa till att förhindra smittspridning och betonar hur viktigt det är att respektera besöksförbudet.

– Men boka gärna in utomhusträffar. Vi kommer att göra allt vi kan för att ordna fler tider, så att alla som vill kan träffas en stund.

 

Sidan uppdaterad 2020-07-16