Startsida
Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Äldre som sitter vid bord och äter.

Besöksförbud på omsorgsboenden upphör 1 oktober

Regeringen upphävde idag besöksförbudet på omsorgsboenden från den 1 oktober. Det innebär att anhöriga och vänner nu åter kan besöka de boende på plats från och med oktober.

 

Rutiner och ett annat smittläge i landet ligger bakom beslutet, uppgav socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens tidigare under tisdagen.

– Inför hösten har de utomhuslösningar som används idag blivit omöjliga. Vi har en låg samhällssmitta och det finns inte längre skäl att ha besöksförbud på boendena, det är deras hem. Men det är förknippat med en risk nu när vi lyfter förbudet. Det är viktigt att inte göra besök vid symtom och att respektera beslut om lokala regler och riktlinjer, säger Lena Hallengren.

Reglerade besök

Folkhälsomyndigheten rekommenderar reglerad hantering av besöken.

– Det är viktigt att undvika anstormning för besök. Inledningsvis bör man komma överens med personalen på boendena när man ska genomföra besök, säger Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Falu kommun ser nu över rutinerna för hur besök ska ske på våra boenden från och med den 1 oktober.

– Det har varit oerhört påfrestande för både våra boende och anhöriga under det här halvåret då vi har haft besöksförbud på våra boenden. Vi har stor förståelse för betydelsen av att kunna träffas. De anhöriga är otroligt viktiga för vår verksamhet, säger Johan Björklund, verksamhetschef för hälso- och sjukvård i Falu kommun.

Rutiner för besök i Falu kommun

Längtan är stor efter att kunna träffa sina anhöriga.

– Vi ser nu över våra rutiner för hur besöken ska gå till på våra boenden från och med den 1 oktober. Men, vi måste också komma ihåg att vi fortfarande har en samhällssmitta och att besök är förknippade med en risk, säger Maria Brodén, medicinsk ansvarig sköterska, MAS.

Sidan uppdaterad 2020-09-15