Startsida
Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad 2020-09-23

äldre människor som sitter och  äter mat, händer som visas i bild med bestick

Så arbetar vi med nya besöksrutiner

Vi gör vårt yttersta för att från och med den 1 oktober skapa möjlighet för besök inne på våra vård- och omsorgsboenden igen. Det är många saker att tänka på när de nya besöksrutinerna nu arbetas fram.

 

Många har längtat och väntat på att det besöksförbud som Regeringen utfärdat ska upphöra. Samtidigt har vi en ökad smittspridning av covid-19 i vårt län, och Falu kommun arbetar nu med att säkerställa rutiner så att besök på våra vård- och omsorgsboenden kan genomföras på ett säkert sätt.

– Vi vet att covid-19, coronaviruset, kan drabba äldre och sköra personer hårt. Därför gör vi vårt yttersta för att hindra smittspridning inom våra verksamheter. Vi vet att många längtat och väntat på att besöksförbudet ska upphöra och vill nu be anhöriga och andra att invänta de nya besöksrutinerna innan man besöker sina nära och kära, säger Maria Brodén, medicinskt ansvarig sköterska, MAS, i Falu kommun.

Kedja av säkerhet

Socialstyrelsen har fått uppdraget att ta fram en föreskrift om säkra besök i särskilda boendeformer för äldre under covid-19 pandemin. Det är för att ge ett enhetligt nationellt stöd och tydliggöra verksamheternas ansvar.

Folkhälsomyndigheten har i sin tur uppdrag att ta fram rekommendationer och instruktioner kring besöksrutiner, med utgångspunkt från Socialstyrelsens föreskrift.

Därefter kommer Region Dalarnas smittskyddsenhet att tillsammans med länets kommuner att ta fram rutiner för hur säkra besök ska kunna genomföras i vårt län och i vår kommun.

– Vi följer Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och smittskydd Dalarnas rekommendationer och inväntar nu dem, säger Maria Brodén.

Falu kommun återkommer med information så snart vi vet mer om hur våra nya besöksrutiner kommer att se ut.

Sidan uppdaterad 2020-09-23