Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Nya regler när någon i hushållet har covid-19

Du ska inte gå till jobbet när någon i hushållet har konstaterad covid-19, enligt nya förhållningsregler från Smittskydd Dalarna. Barn i förskola, grundskola och gymnasiesärskola utan symtom, ska däremot gå till skolan även om någon i familjen är smittad.

– Vi vet att många som blir smittade av covid-19 blir smittade av någon i sitt hushåll och genom att följa reglerna om att stanna hemma när någon i hushållet är smittad kan man stoppa smittan från att sprida sig vidare till personer i riskgrupper, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare Region Dalarna i ett pressmeddelande.

I linje med de nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten rekommenderar Smittskydd Dalarna att även så kallade hushållskontakter till en person med konstaterad covid-19 ska ges förhållningsregler för att stoppa smittan från att spridas vidare.

Med hushållskontakter räknas personer som delat boende med den konstaterat smittade någon gång under perioden som hen varit smittsam.

När någon i hushållet är konstaterad smittad

Förhållningsreglerna för hushållskontakter gäller personer från 16 år och uppåt. De innebär att man ska avstå från att vara på sin gymnasieskola eller sin arbetsplats och från fritidsaktiviteter som utförs tillsammans med andra.

Förhållningsreglerna gäller som regel i sju dagar från provtagningsdatum för den smittade personen. Om inga symtom utvecklas rekommenderas att hushållskontakten provtas efter fem dagar.

Precis som övriga yrkesverksamma i samhället rekommenderas hushållskontakter till personer med konstaterad covid-19-smitta att om möjligt jobba hemifrån. Om det inte finns förutsättningar för att arbeta hemifrån kommer din läkare att skriva ett smittbärarpenningsintyg* till Försäkringskassan.

Den som berörs av förhållningsreglerna kommer att kontaktas av vården.

– Den som räknas som hushållskontakt och ska stanna hemma kommer att få information direkt av vården om vad som gäller, säger Helena Ernlund.

Personer som tidigare har ett positivt PCR-test eller som påvisat antikroppar de senaste sex månaderna undantas från förhållningsreglerna om familjekarantän.

Friska barn ska gå till skolan

Barn utan symtom i förskola, grundskola och gymnasiesärskola, i ett hushåll där annan person är konstaterat smittad av covid-19, ska gå till skolan som vanligt. För skolbarnen gäller då också att:

  • Undvika aktiviteter utanför förskola och skola under hela inkubationstiden (14 dagar).
  • Man får resa med allmänna kommunikationsmedel.
  • Om inga andra möjligheter finns får vårdnadshavare lämna på förskola eller skola.

Läs mer på Region Dalarnas sida om covid-19. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

*Smittbärarpenning betalas ut till den som inte kan arbeta på grund av att hen till exempel har en person i hushållet med konstaterad covid-19, vilket omfattas av smittskyddslagen.

Sidan uppdaterad 2020-10-19