Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Äldre som sitter i soffa och kollar på sin mobil. Bredvid sitter hens hund.

Allmänna råd för äldre ändras

Folkhälsomyndigheten tar nu bort rekommendationen om att personer som är 70 år och äldre bör undvika kontakter med andra. Alla personer i Sverige omfattas nu av samma råd: Håll avstånd, tvätta händerna ofta, stanna hemma om man är sjuk är några av råden.

Tidigare har rekommendationen från Folkhälsomyndigheten varit att personer som är 70 år och äldre bör undvika kontakter med andra. Men det rådet är inte hållbart över en längre tid och tas nu alltså bort. Orsaken är bland annat att vissa grupper drabbats av sämre psykisk hälsa.

– Den rapport som Folkhälsomyndigheten har tagit fram visar på ett flertal negativa konsekvenser som avsaknad av sociala sammanhang, frustration och upplevd särbehandling av äldre samt ett tydligt utanförskap när det gäller möjligheter att delta i aktiviteter som sker digitalt. Det finns nu behov av förebyggande insatser för att hindra psykisk och fysisk ohälsa, säger Sara Fritzell, utredare på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Sedan april har personer i gruppen 70 år och äldre samt i riskgrupper rekommenderats att begränsa sina nära kontakter och hålla avstånd till andra människor. Rekommendationen har haft god effekt, minskat sjukligheten och räddat liv.

Men med hänsyn till psykiska och fysiska konsekvenser, att trycket på sjukvården minskat och att landets regioner nu har en helt annan kapacitet att utföra testning och smittspårning, så har Folkhälsomyndigheten beslutat att ändra de allmänna råden.

Läs mer här på Folkhälsomyndighetens sida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Alla personer i Sverige omfattas nu av samma allmänna råd. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Folkhälsomyndighetens allmänna råd

Håll avstånd och ta personligt ansvar

Viktiga saker som alla kan göra:

  • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
  • Har du nytillkomna symptom på covid-19 som inte går över inom ett dygn bör du kontakta 1177 för att se vad som gäller i den region där du bor för att lämna prov för covid-19, förutsatt att symtomen inte kan förklaras av andra sannolika orsaker så som känd allergi, migrän eller spänningshuvudvärk.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten, i minst 20 sekunder.
  • Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Om det är möjligt, färdas på ett annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafiken, till exempel gå eller cykla.
  • Välj ett färdmedel där du kan boka plats eller ett där du kan undvika trängsel.
  • Håll avstånd till andra på bussen, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.
  • Undvik att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop. När det gäller begravningar har Svenska kyrkan och Myndigheten för stöd till trossamfund information om hur dessa kan genomföras för att förhindra smitta av covid-19.
  • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
Sidan uppdaterad 2020-10-26