Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Fler personer som sitter runt ett bord

Akut brist på gode män - Falun efterlyser fler som kan hjälpa

Bristen på gode män är akut i många dalakommuner - bland annat i Falun - och nu efterlyser kommunerna fler som kan hjälpa till.

– Läget är akut. Vi behöver fler gode män som kan hjälpa medmänniskor som riskerar att hamna i utanförskap och inte får sina rättigheter tillgodosedda, säger Peter Kindström, rekryteringsansvarig på överförmyndare i samverkan Falun-Borlängeregionen.

Vända ett liv i kaos till det bättre

Det finns många människor idag som vill få ordning på sitt liv, men som på grund av sjukdom inte klarar av det. En god man kan vända ett liv i kaos till ett liv som fungerar hur bra som helst. Det handlar i första hand om hjälp att betala räkningar, lämna in deklarationen och kanske göra en budget.

– Några behöver hjälp med lite fler saker, kontakter med kommunen, Försäkringskassan och andra myndigheter. Som god man gör du stor skillnad och kan hjälpa en medmänniska att förändra sitt liv, säger Peter Kindström.

Är personens extra hjärna

Ofta innebär rollen som god man att ha kontakt med en behövande några timmar, en till två gånger i månaden. Ibland behövs det lite mer än så.

– Som god man är du personens ”extra hjärna”, inte personens extra händer. Det innebär att du ser till att vardagslivet fungerar så bra som möjligt för personen. En insats på några timmar i månaden kan betyda att du förändrar livet för en människa, säger Peter Kindström, överförmyndare i samverkan Falun-Borlängeregionen.

Hjälp en medmänniska

Det viktigaste är att du har viljan att hjälpa en medmänniska som är i behov av hjälp.

Är du själv intresserad att bli god man eller vet du någon som skulle passa som det?

Läs mer om vad det innebär att vara god man. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du frågor eller vill komma i kontakt med oss, skicka e-post till
ois-rekrytering@borlange.se eller ring 0243-740 00.

Sidan uppdaterad 2020-11-23