Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Sjukvårdspersonal som läser patientinformation.

Vaccination mot covid-19 startar den här veckan

Under den här veckan startar vaccinationerna mot covid-19, coronaviruset, i Falu kommun. De som erbjuds vaccination först är kunder och personal inom vår omsorgsverksamhet.

EU:s ambition var att vaccinationsstarten skulle vara samtidigt inom unionen, under perioden 27-29 december 2020. Först ut i Dalarna var Borlänge och Rättviks kommuner.

Region Dalarnas första leverans om 200 doser anlände den 27 december och vaccinationen startade omgående på äldreboenden i Borlänge och Rättvik.

– Vi får nu möjlighet att prova vår logistikkedja inför den omfattande och storskaliga vaccinationen av covid-19. Vi har valt Borlänge som är en större kommun och Rättvik som är en mindre kommun för att få en bred bild av hur logistik, kyltransport och samverkan mellan aktörer fungerar, sa Karin Stikå Mjöberg, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Dalarna i ett pressmeddelande från Region Dalarna inför vaccinationen i Borlänge och Rättvik.

Nu startar vaccinationer i Falun

– Vi har förberett för vaccinationer på Falu kommuns äldreboenden och privata äldreboenden i kommunen, i nära samarbete med primärvården i Falun. Första dosen av vaccin erbjuds och ges under den här veckan. Det här vaccinet ges i två doser, säger medicinskt ansvarig sköterska i Falu kommun, Maria Brodén.

Skydd av liv och hälsa är målet med vaccinationen mot covid-19.

Det är frivilligt att vaccinera sig, och att vaccinera sig är gratis.

Vaccinationsordning

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska följande grupper prioriteras i första vaccinationsfasen:

  • Personer som bor på särskilda boenden för äldre
  • Personer som har hemtjänst och eller hemsjukvård
  • Personal inom äldreomsorg som arbetar nära boende och omsorgstagare
  • Hushållskontakter, det vill säga vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör riskgrupp.
  • När dessa grupper är vaccinerade kommer övriga personer som är 70 år eller äldre att prioriteras. Då kommer vaccin också erbjudas övrig personal inom vården och omsorgen som arbetar nära de som har stort behov av skydd. Övriga personer som har en ökad risk att bli allvarligt sjuka ska också få vaccin.

Efter det ska resten av befolkningen som är 18 år eller äldre erbjudas vaccin.

Så sker vaccineringen

Läs mer om vaccinet, hur vaccinationerna går till, prioriteringsordning, vilka som rekommenderas vaccin och vilka som inte rekommenderas att vaccinera sig här på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2021-01-04