Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

händer som håller i varandra

Tre privata boenden berörs av strejkvarsel

Kommunal har varslat om strejk. Tre privat drivna vård- och omsorgsboenden i Falu kommun berörs, Norshöjden, Daljunkargården och Korsnäsgården.

Förhandlingarna mellan fackförbundet Kommunal och Almega Vårdföretagarna har strandat. Nu varslar Kommunal om konflikt för anställda inom privat vård och omsorg, samt äldreomsorg.

I Falu kommun berörs alltså de privat drivna boendena Norshöjden, Daljunkargården och Korsnäsgården från och med den 22 januari, om parterna inte kommer överens innan dess.

– Kommunal uppger att alla kommuner och regioner bör vara beredda på att ta över privata verksamheter vid en sådan här händelse. Sveriges kommuner och regioner, SKR, anser inte att vi ska ta över utan att det är företagens uppgift att bemanna verksamheterna. Vår jurist och våra upphandlingsansvariga håller på att titta på det här nu, säger förvaltningschef för omvårdnadsförvaltningen, Kristina Bergenstråle.

De yrkesgrupper inom privat verksamhet som berörs är bland andra undersköterskor, vårdbiträden, kockar och måltidspersonal.

Kommunalt drivna boenden berörs inte av strejkvarslet.

Sidan uppdaterad 2021-01-08