Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

En flygplansvinge som ses inifrån ett flygplan uppe i skyn

Flygresor i topp vad gäller konsumenters klagomål under 2020

Enligt Konsumentverkets lista över konsumentklagomål under 2020, så ligger flygresor i topp. Det handlar bland annat om konsumenter som inte har fått pengarna tillbaka från flygbolaget vid en inställd flygresa.

Tidigare år har konsumenter klagat mest på begagnade bilar och hantverkstjänster. På grund av coronapandemin så har dock flygresor varit det som konsumenter klagade mest på under 2020.

– Konsumenter har hört av sig till mig för att de inte fått pengarna tillbaka från flygbolaget vid en inställd flygresa. Det säger Falu kommuns konsumentjuridiska rådgivare, Therese Andrén.

Månaders väntetid på återbetalning

Egentligen ska återbetalning ske inom sju dagar enligt EU-förordningen 261/2004 om flygpassagerares rättigheter, men vissa har fått vänta flera månader på återbetalning.

– Jag har även fått klagomål från konsumenter som avbokat en paketresa på grund av coronaviruset och inte heller där fått pengarna tillbaka, säger Andrén, och fortsätter:

– Allmänna reklamationsnämnden har konstaterat att coronaviruset kan vara en oundviklig och extraordinär omständighet som gör att resenären inte behöver betala avbeställningsavgift enligt 3 kap. 1 § Paketreselagen. Det är dock upp till resenären att bevisa att det funnits spridning av coronaviruset på resmålet eller i dess omedelbara närhet och då påverkat resan (2020-03524).

Tänk på det här om du ska boka en resa

Paketresor

Generellt har du bättre skydd med paketreselagen så ska du boka två olika resetjänster såsom flyg och hotell så kan det vara idé att boka det vid samma tillfälle och hos en näringsidkare. Det finns dock fler sätt att boka resetjänster på som också ses såsom en paketresa.

Läs här för mer information om paketreselagen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan inte avbeställa en paketresa och få alla pengarna tillbaka om du vet om att det finns coronavirus på resmålet vid bokningstillfället. Du har rätt att avbeställa en resa, men du får betala en avgift oftast om det inte råder oundvikliga och extraordinära omständigheter. Se därför över villkoren innan du bokar.

Endast flyg

Du har inte rätt att själv avboka en flygresa och få pengarna tillbaka om du bokat en ej återbetalningsbar resa. Så boka ombokningsbar resa eller återbetalningsbar resa om du vill kunna omboka eller få pengarna tillbaka.

Vid inställda eller försenade flyg använd flygkalkylatorn för att se vad du har rätt till här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Övrigt

 • Kontrollera vad som gäller om du köper avbeställningsskydd, oftast krävs läkarintyg för att du ska kunna använda dig av avbeställningsskyddet och få pengarna tillbaka för resan tillbaka.
 • Kontrollera att avbeställningsskyddet gäller såsom du tänkt dig vad gäller beloppsbegränsningar, resesällskap eller skäl för avbeställning.
 • Se över din reseförsäkring, ingår till exempel avbeställningsskydd där och vad gäller om du akut sjuk. Reser du inom EU kom ihåg att beställa EU-kortet från Försäkringskassan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 • Om du betalar din resa med kreditkort/faktura så du kan du skyddas av konsumentkreditlagen vid en eventuell konkurs. Kontrollera om kreditkortet har avbeställningsskydd eller reseförsäkring samt villkoren (beloppsbegränsningar, resesällskap som skyddas).

Topplistan

Topp tio på Konsumentverkets lista över klagomål ser ut så här:

 1. Flyg
 2. Begagnad bil
 3. Hantverkstjänst
 4. Paketresa
 5. Möbler/husgeråd/inredning
 6. Mobiltelefoni
 7. Dator/telefon/spelkonsol
 8. Internet/fiber
 9. Kultur/underhållning
 10. Kläder

Kontakta vår rådgivare

Om du har några frågor, kontakta Falu kommuns konsumentjuridiska rådgivare, Therese Andrén, genom att ringa till Kontaktcenter på nummer 023-83 00.

Tips!

Läs på om ditt resmål! Utrikesdepartementet har till exempel en app att ladda ner UD resklar. Kontrollera om det finns några restriktioner eller om du måste testa dig för Coronaviruset.

Sidan uppdaterad 2021-02-08