Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Personlig och rörande berättelse av Nanne Grönvall

Det är första gången Nanne Grönvall håller en föreläsning i det här ämnet. Hon växte upp med alkohol och tablettmissbruk och psykisk ohälsa i sin absoluta närhet. Men nu tog viljan över att berätta och dela med sig för att hjälpa andra. Här kan du ta del av hennes starka föreläsning i några dagar till.

Här hittar du Nannes föreläsning.

Nanne Grönvall artist och skådespelerska. Hon har varit med i Melodifestivalen hela 10 gånger och även medverkat i den brittiska uttagningen till Eurovision Song Contest. När vi hör låtarna Avundsjuk, Det vackraste, Håll om mig, I Do och Den vilda så är det Nanne Grönvall som ligger bakom samtliga.

Hon har tidigare inte föreläst om den jobbigare delen av sin uppväxt eller pratat om det officiellt, förutom delar av det i sitt sommarprat i Sveriges Radio år 2011. Annars ingenting.

– Det är alltid väldigt tungt att gräva upp gamla saker men nu var det dags. Det är extra viktigt just nu med tanke på att många isolerats och det medför att människor är instängda i sina hem med sjukdom, sorg och ensamhet som sällskap, säger Nanne Grönvall.

Vill uppmärksamma

Nanne Grönvall nämner vikten av att vi pratar om de inte så glittriga sidorna i livet, om situationer av utsatthet, skuld och skam.

– Alla former av utsatthet, framför allt barn och ungdomar som är så beroende av vuxna. Vi borde prata ännu mer i skolor om sådant här. Ämnet psykologi borde finnas i skolan från första klass.

Själv tog hon hjälp av en terapeut när hon var i 30-årsåldern för att bearbeta det som hände under hennes egen uppväxt.

– Man tar med sig det man upplevt med rädslor. Jag har själv försökt att göra mitt bästa för att mina barn ska växa upp tryggt.

Finns alltid hopp

Det handlar om att man ska bryta negativa mönster. Det handlar om eftertanke. Att se de som man har omkring sig och ge hjälp och stöd menar Nanne Grönvall.

– Jag vill ge hopp, det går att ta sig ur situationen och det går att få hjälp. Det finns många jourtelefoner som både barn och vuxna kan ringa. Jag berättar om mina egna upplevelser som liten, hur de påverkar omgivningen, grannar, närstående.

Och, att det alltid finns hopp vet Nanne mycket väl.

– Min mamma var nykter alkoholist de sista 15 åren av sitt liv innan hon gick bort. Det är inte för sent. Det är aldrig för sent. Tillsammans kan vi förändra.

Här finner du olika jourtelefonnummer och kontaktuppgifter (scrolla en bit ner på sidan).

Sidan uppdaterad 2021-02-17