Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Förskolebarn som tittar ut genom fönstret.

Ändrade riktlinjer för provtagning av barn i Dalarna

Barn från förskoleklass och uppåt bör ta PCR-prov vid symtom på covid-19.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar provtagning med PCR-prov för barn från förskoleklass och uppåt vid symtom på covid-19, i samma omfattning som för vuxna. Nu kommer detta ske också i Region Dalarna, tidigare gick åldersgränsen för PCR-provtagning vid 10 år.
– Skälet till att vi gör detta nu är att vi har bättre provtagningskapacitet än tidigare, säger biträdande smittskyddsläkare Helena Ernlund i ett pressmeddelande.

Provtagning av barn från förskoleklass till och med 9 år görs på vårdcentral. Åldersgränsen för självprovtagning av PCR-prov sänks också från 13 år till 10 år.
– När det gäller självprovtagning av barn och tonåringar vill vi lyfta att vårdnadshavare behöver hjälpa till med själva provtagningen, säger Helena Ernlund.

Det här gäller för barn och provtagning av covid-19 i Dalarna

I Dalarna rekommenderar vi att barn från förskoleklass och uppåt lämnar PCR-prov.

Barn från förskoleklass till och med 9 år

Provtagning på vårdcentral. Förälder eller annan vårdnadshavare bokar tid.

Barn från 10 år till och med 12 år

Boka tid för självprovtagning av PCR-prov. Förälder eller annan vårdnadshavare bokar åt barnet via 1177 Vårdguiden e-tjänster. Förälder eller annan vårdnadshavare ska hjälpa barnet med provtagningen om barnet är under 16 år

Från 13 år och uppåt

Boka tid via 1177 Vårdguiden e-tjänster för självprovtagning av PCR-prov. E-legitimation behövs för att boka. På 1177.se finns information om hur du skaffar e-legitimation om du är 13-17 år. Länk till annan webbplats. Förälder eller annan vårdnadshavare ska hjälpa barnet med provtagningen om barnet är under 16 år.

De som inte har möjlighet att boka via 1177.se Vårdguiden e-tjänster kan ringa supporten på Region Dalarna på telefon: 010-249 92 88.

Läs mer här hos Region Dalarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2021-02-19