Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Ungdomsstödjarna, fyra personer som tittar in i kameran

Ungdomsstödjarna finns där för dig, där du finns!

Sedan ett par år finns Falu kommuns ungdomsstödjare som extra vuxna för alla unga i Falun. De allra flesta ungdomar uppskattar vår närvaro, säger ungdomsstödjaren Marita Lindén.

Just nu är det fyra personer som jobbar aktivt som ungdomsstödjare. Uppdraget som ungdomsstödjarna har är att jobba förebyggande mot alkohol, droger, kriminalitet och andra former av social problematik och utanförskap. Målgruppen är unga mellan 12 och 19 år.

– På dagarna är vi ute och besöker skolorna i hela Falu Kommun. På eftermiddagarna är vi oftast ute på stan och träffar ungdomarna som hänger där. Vi jobbar även på fredagskvällar och då rör vi oss i hela kommunen. Det kan vara på fester, på stan, i byarna, på badplatser och alla andra platser där det kan finnas ungdomar, berättar ungdomsstödjaren Marita Lindén.

Uppskattad närvaro

Ungdomsstödjarna har också en del möten där de träffar sina samverkanspartners och pratar om hur läget är på stan och i byarna. Man diskuterar också vad och hur de kan göra det bättre för våra unga.

Hur tas då deras närvaro emot av ungdomarna?

– De allra flesta ungdomar uppskattar vår närvaro på stan, en del söker sig till oss när de ser oss, oftast ungdomar vi redan har bra relation med. Ibland vill ungdomarna berätta något, det kan vara alltifrån hur deras dag har sett ut till att något hänt i deras liv. Men ibland vill de inte prata alls.

– Oftast är det en trevlig stämning när vi träffar på ungdomarna på stan. Det blir många spännande samtal om allt. Ibland så ser och hör vi saker som kan göra oss lite fundersamma och oroliga, och då tar vi det vidare därifrån.

Diskuterar allt från provresultat till oro

Och diskussionerna med de unga handlar om allt mellan himmel och jord, inget är för stort eller för litet.

– Vi pratar med de unga om det som de vill prata med oss om. Det kan vara allt från att de har en kompis som de är oroliga för som kanske dricker alkohol, använder droger eller mår dålig, att dom själva mår dåligt eller har det krångligt hemma, till att de hade alla rätt på provet eller vann innebandymatchen. Med oss kan man prata om allt och man behöver inte ha problem för att komma till oss och prata, säger Marita Lindén.

Om ni märker att en ung person behöver vidare hjälp, hur kan ni hjälpa?

– Vi har ett stort kontaktnät så vi vet oftast var ungdomen eller vårdnadshavarna kan vända sig för att få hjälp. Vi kan följa med till till exempel ungdomsmottagningen eller polisen. Vi kan också hjälpa till att göra en orosanmälan eller få en kontakt på Dialogen.

Här kan du läsa mer om Dialogens verksamhet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tveka inte, kontakta oss!

Målet är alltså i första hand att fånga upp, stödja och vägleda unga som är i riskzonen för att utveckla social problematik och utanförskap av något slag som till exempel missbruk, kriminalitet, radikalisering eller långtidsarbetslöshet. Unga kan också vända sig till ungdomsstödjarna med andra frågor och bekymmer för att få stöd.

– Vi vet att användandet av alkohol och droger ökar och att den psykiska ohälsan också ökar. Då kan vi vara ett stöd i att hjälpa ungdomen att få rätt hjälp och stöd, säger Marita Lindén.

Ni är ju några av alla de aktörer som är aktiva under Falu kommuns uppmärksamhetsvecka varje år. Hur tyckte du att årets vecka var?

– Årets uppmärksamhetsvecka var bra. Vi hoppas att de elever som fick lyssna på Johanna Lindblås föreläsning känner att det finns hopp om en bra framtid även om en växer upp i en krånglande familj.

Vad vill du säga till alla unga i Falun som har funderingar?

– Tveka inte utan hör av er till oss! Vi finns till för er! säger Marita Lindén.

Ungdomsstödjarna möter unga på deras arenor, som till exempel skolan, fritidsgårdar, sociala medier och offentliga platser, både på landsbygden och i centrala Falun. De har kontakt med föräldrar och samverkar med andra vuxna som möter unga. Goda relationer med unga skapas och därigenom även en god kunskap om levnadsvillkoren för unga i Falun.

Ungdomsstödjarna har en god kunskap om verksamheter där unga samt även deras föräldrar kan få stöd och hjälp samt föreningar och liknande där unga kan få möjlighet att utveckla sina intressen.

Här kan du läsa mer om ungdomsstödjarna. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Ungdomsstödjartelefonen: 023-869 50.
E-post: ungdomsstodjarna@falun.se

Vi finns också på sociala medier.

Följ oss på Facebook, vår sida heter UngdomsstodjarnaFalun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller kolla in vad vi gör på vårt Instagramkonto ungdomsstodjarna_falun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sidan uppdaterad 2021-03-22