Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Vård- och omsorgsboendet Slottet sett från luften.

Foto: Ulf Palm

Nu flyttar vi in i Slottet

Nu står vårt nya vård- och omsorgsboende Slottet klart och det är äntligen färdigt för inflyttning. Att flytta in i ett boende mitt under en pandemi är inte helt lätt, men efter god riskbedömning och dialog med Smittskydd Dalarna påbörjas flytten den här veckan.

Slottet ligger i Britsarvet och har totalt 60 lägenheter. Boendet är modernt och utformat efter framtidens arbetssätt och gedigen erfarenhet. Byggnaden ligger i en backe och har en suterrängvåning i betong med en trä- och stålstomme i tre våningar. Slottet är helt byggd i trä från Sverige, har solpaneler på taket och en stor innergård.

I över två års tid har personalen varit med i projektet, kommit med synpunkter på utformning och lösningar. Nu är det alltså dags att flytta in.

– Det känns bra att äntligen få välkomna personal och boende. Jag vill lyfta fram vilket arbete som ligger bakom detta, från början den arbetsgrupp som var delaktig men sen Slottets gruppledare Sandra, Carina och Linnéa som har gjort ett stort arbete med att få allting på plats inför starten, säger Marie Lind, enhetschef på Slottet.

– Det känns otroligt roligt att nu äntligen få slå upp portarna till Slottet. Vi hoppas medarbetare, boende och anhöriga ska känna sig välkomna och uppskatta den otroligt fina byggnaden, säger Anna Pettersson, enhetschef på Slottet.

– Det är ett jättefint och modernt boende och det känns bra att kunna starta verksamheten är nu, säger Kerstin Jansson, sektionschef på omvårdnadsförvaltningen.

Noggranna flyttförberedelser i pandemitider

För att de boende över huvud taget kunna flytta till Slottet just nu under pandemin så har en mängd säkerhetsfaktorer vägts in tillsammans med Smittskydd Dalarna. Endast två personer flyttas om dagen, personal från flyttfirma och de boende vistas inte tillsammans, och de anhöriga som deltar i flytten gör det enligt gällande besöksrutiner.

– Det handlar om att se till att samtliga kan hålla avstånd, att hålla olika grupper av människor från varandra och att sätta säkerheten först, säger Johan Björklund, hälso- och sjukvårdschef i Falu kommun.

Personerna som flyttar samt delar ur personalen har tidigare fått vaccin mot covid-19, och medarbetare samt flyttpersonal genomgår regelbundet snabbtester. Snabbtesterna utförs av vårdpersonal och är till för att förhindra att någon skulle vara symtomfri men ändå bära på viruset. Flera avstämningar har gjorts med Smittskydd Dalarna för att säkerställa att flytten kan genomföras på ett säkert sätt.

Vårdnära team

På Slottet kommer sjuksköterskorna arbeta tillsammans med undersköterskorna i ett vårdnära teamarbete ute på avdelningarna för att verkligen sätta individernas behov i centrum.

En rehabiliteringsassistent kommer att jobba på Slottet för att stötta de rehabiliteringsinsatser som arbetsterapeuter och fysioterapeuter bedömer som viktiga. Rehabassistenten kommer också att fokusera på dagliga aktiviteter tillsammans med personalen.

– Att arbeta på det här sättet, med individen i fokus och med närheten till rätt vård och omsorg och kompetens är framtidens vård- och omsorg. Vi jobbar redan idag på det här viset i vår verksamhet, och utvecklas successivt. Ett bra samarbete mellan kommunen och primärvården med individen i fokus är nyckeln, säger Johan Björklund.

Stolthet och glädje

Omvårdnadsnämndens ordförande, Camilla Andersson Sparring, är väldigt nöjd över resultatet.

– Det känns så härligt att det är klart. Att det är en träbyggnad, har solceller på taket och att personalen har varit så delaktig i hela processen från början till färdig byggnad. Det känns så roligt att personalen har fått vara med att utforma sin nya arbetsmiljö. Det är riktigt roligt att det blivit ett så fint boende, med fina stora ytor och trevliga ljusa lägenheter, säger Camilla Andersson Sparring (c ) omvårdnadsnämndens ordförande.

Syntolkning: Inledande bild visar en vy tagen från luften på Slottet med sjön Varpan i bakgrunden och texten Nu öppnar Slottet. Två personer kommer inomhus ut ur en hiss. De bär varsin stor blomkruka. Sedan följer korta sekvenser som visar sällskapsrum, gemensamma utrymmen, en toalett och ett kök. Filmen avslutas med webbadressen falun.se

Sidan uppdaterad 2021-04-14