Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Gemensam besöksinsats för information om vaccination

Sjuksköterskan Ulrica Strömgren från Region Dalarna besökte under onsdagen området nedre Norslund för att informera om vaccination mot Covid-19. Till sin hjälp hade hon flera språkstödjare från Falu kommun och områdets bovärd från Kopparstaden.

Sjuksköterskan Ulrica Strömgren jobbar på Norslunds vårdcentral. Under onsdagen besökte hon tillsammans med Hassan Kajal, Sadik Abdi Farah och Ahmed Ibrahim som är språkstödjare/tolkar från Falu kommun och bovärden Hassan Ambay, från Kopparstaden området nedre Norslund. De gick runt i området för att knacka dörr och Ulrica informerade om vikten att vaccinera sig, och svarade på frågor.

– Vi vill hjälpa alla att bli vaccinerade och på det här viset göra det lättare att veta var man kan göra det och direkt få svar på eventuella frågor som man har, säger Ulrica Strömgren, sjuksköterska och vaccinationssamordnare Primärvården Falun, Region Dalarna.

Lägre vaccinationsgrad

Vaccinationsgraden i Falu kommuns områden nedre Norslund och Bojsenburg är låg bland personer yngre än 65 år, jämfört med kommunen som helhet. Därför görs en gemensam riktad kommunikationsinsats just i de här områdena för att öka medvetenheten om vikten av vaccination och direkt kunna svara på eventuella frågor. Vaccinationstäckningen av de som är äldre än 65 är däremot god i de här områdena liksom överallt i Dalarna.

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik för de yngre än 65 år ser det ut så här:

Bojsenburg: 46,4 procent har fått en dos och 24,2 procent har fått två doser.

Nedre Norslund: 48,1 procent har fått en dos och 30,3 procent två doser.

Snittet för Dalarna är 60,6 procent för en dos och 28,1 procent för två doser.

Drop-in vaccination

De här två veckorna finns även möjligheten att vaccinera sig utan att först boka tid eftersom vaccinationsmottagningen på Kulturhuset Tio14 har drop-in.

– Vi ville passa på när det dessutom finns lediga tider. Att gå runt här idag är jätteroligt. Vi har fått ett väldigt gott bemötande, blir bjudna på te och pratar med folk som bor här. De säger att jag har funderat men nu ska jag åka ner och ställa mig i kön, det känns bra. Vi hoppas också att de vi möter pratar med sina vänner och det ger lite ringar på vattnet, säger Ulrica Strömgren.

Vaccination

Region Dalarna och Folkhälsomyndigheten anser att det är viktigt att så många som möjligt väljer att vaccinera sig eftersom det är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19.

Fakta från Region Dalarna:

  • Just nu vaccinerar Region Dalarna personer som är 18 år eller äldre mot covid-19.
  • Cirka 80 procent av invånarna i Dalarna har vaccinerat sig.
  • Vaccination är alltid frivilligt.
  • Lindriga biverkningar är vanliga efter vaccinationen.
  • Du får vaccinet i två doser. Då får du ett effektivt och långvarigt skydd.
  • Det krävs två doser för att få 90 procentigt skydd mot mutationerna.
  • Har du frågor och funderingar om vaccin? På 1177.se finns kvalitetssäker information Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Sidan uppdaterad 2021-07-21