Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

en tjej som får ett plåster på armen

Bokningshjälp för vaccination mot covid-19

Falu kommun erbjuder nu tillsammans med primärvården, Region Dalarna, hjälp att boka tid för vaccination mot covid-19. Bokningshjälpen får du dagligen genom vårt kontaktcenter eller på tisdagar och torsdagar då våra språkstödjare finns på plats i Stadsbiblioteket och kan hjälpa dig.

Bokningshjälpen går till så här. När du ringer eller besöker kontaktcenter kan vi hjälpa dig att boka tid för vaccination genom direktkontakt med primärvården. Våra kommunvägledare du möter via kontaktcenter talar även flera olika språk. Kontaktcenter kan du nå via besök telefon 023-83000 under kontorstid 08.00-16.00, lunchstängt 12.00-13.00.

Kontaktcenter och Stadsbiblioteket

Språkstödjarna kan hjälpa dig personligen direkt på plats i Stadsbiblioteket att boka din tid. Här kan du få hjälp att ställa dina frågor på olika språk, bland annat arabiska, persiska, somaliska och tigrinja. Språkstödjarna har även de kontakt direkt med primärvården. Språkstödjarna finns på plats i Stadsbiblioteket på tisdagar klockan 10-13 och på torsdagar klockan 13-16.

– Vi har en ganska hög vaccinationsgrad i Falu kommun, över 80 procent har fått den första vaccinationsdosen. Det här är ytterligare ett sätt att nå personer som kan ha varit svåra att nå tidigare med information om vaccination, säger Johan Björklund, hälso- och sjukvårdschef i Falu kommun.

personer framför kontaktcenter

Varför ska man vaccinera sig?

Folkhälsomyndigheten och Region Dalarna rekommenderar alla som kan och får att ta vaccin mot covid-19. Myndigheterna anser att det är viktigt att så många som möjligt väljer att vaccinera sig eftersom det är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19, och att vaccinera sig är det viktigaste man kan göra för att bromsa smittspridningen.

– Vi är väldigt glada för det här eftersom vi vill ju nå ut till så många som möjligt så att alla som vill kan få vaccinera sig, säger Ulrica Strömgren, sjuksköterska och vaccinationssamordnare i Falun.

– Det känns jätteskönt att kunna hjälpa andra som behöver hjälp, säger Tedros Hailemarium som är en av de språkstödjare som kommer att hjälpa till.

Olika åldersgrupper

Att ta vaccin mot covid-19 är frivilligt och det är gratis. Det är ett erbjudande till alla i Sverige som är födda 2005 eller tidigare. Det innebär att om du är född under år 2005 eller tidigare så kan du boka tid för vaccination.

- Alla som kanske inte har bokat ännu, eller har svårt med teknik eller språk är välkomna att ta hjälp av kontaktcenter och våra kommunvägledare, eller att komma till Stadsbiblioteket på tisdagar och torsdagar, säger Kristina Knutsson Sjölund, chef för kontaktcenter i Falu kommun.

Sidan uppdaterad 2021-08-24