Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bänk målad i olika nyanser av blått

Holmtorgetbänkarna auktioneras ut

Bänkarna som stått vid Holmtorget i sommar behöver hitta nya hem. Bänkarna som placerades ut på Holmtorget och vidare mot Knutpunkten som en del i projektet "Trygg och säker stadskärna" ska nu flytta vidare och auktioneras ut från och med idag.

- Med bänkarna har vi i projektet velat skapa en händelse och en chans att stanna upp längs sträckan. Ett intressant inslag som ökar den mänskliga närvaron och den sociala kontrollen på platsen, berättar Malin Winblad Polland, landskapsarkitekt, Falu kommun.

- Vi har sett att många använt dem under sommaren vilket känns jätteroligt! Men nu tränger sig kylan på och bänkarna behöver hitta nya hem.

Lägg bud på en bänk!

Från och med idag och fram till lördag den 25:e september finns möjlighet att lägga bud på bänkarna. Den som vinner budgivningen för respektive bänk hämtar den på plats och betalar senast onsdag den 29:e september efter överenskommelse.

Auktionen kommer att ske via kommentarer på Centrala Stadsrums Instagram. Där finns också mer information om respektive bänk.

- De pengar som kommer in via auktionen kommer att gå tillbaka till projektet ”Trygg och säker stadskärna” och användas till framtida aktiviteter i centrum – kanske dyker det upp en annan tillfällig möblering redan i höst, förklarar Malin Winblad Polland.

Bakgrund

Malin Winblad Polland redogör för bakgrunden till försäljningen:

- Vi har försökt få ut så mycket som möjligt av bänkar som varit nedgångna och slitna. Vi har därför renoverat dem genom att grundmåla dem, ett gäng konstnärer från nätverket Kabloom har sedan förgyllt dem med koppling till Världsarvet. Det var hela tiden tanken att detta skulle vara en tillfällig installation med kopplingar till världsarvets 20-årsjubileum. Inget nytt material är inköpt till dem förutom färgen de är målade med.

- Platsupplåtelsen för bänkarna sträcker sig till den 1:a oktober, därefter ställs andra krav på vad vi kan ha i det offentliga rummet, bland annat för att det ska vara möjligt att snöröja ytor. Alternativet att återigen ”lagra” bänkarna har diskuterats, men där finns risken att de blir stående och inte kommer till användning beroende på vad som händer under nästa år. Därför togs beslutet att istället auktionera ut dem för att bänkarna fortsatt ska kunna komma till användning.

Sidan uppdaterad 2021-09-27