Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

spruta i armen

Folkhälsomyndigheten pausar Modernas vaccin för yngre

Under dagen idag har Folkhälsomyndigheten informerat om att man pausar vaccinationer med vaccinet Spikevax från Moderna för alla personer som är födda 1991 eller senare.

Under de senaste veckorna har vaccinationer skett på gymnasieskolorna i Falu kommun där vaccinet Spikevax från Moderna har getts.

Om du är osäker på vilket vaccin du har fått kan du se det om du loggar in på 1177.se. För inloggning krävs bank-id eller e-legitimation.

Försiktighetsåtgärd

Orsaken till att Folkhälsomyndigheten pausar det här vaccinet till unga är försiktighetsskäl. Signaler har kommit om ökad risk för biverkningar som inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck. Risken att drabbas är dock väldigt liten enligt Folkhälsomyndigheten.

Upplever du symtom efter din vaccination, kontakta 1177.se.

Comirnaty från till yngre

Folkhälsomyndigheten rekommenderar till de här åldersgrupper i stället vaccinet Comirnaty från Pfizer/Biontech som dos 1.

Personer födda 1991 och senare som redan har fått en dos av Modernas vaccin kommer inte att erbjudas en andra dos covid-19-vaccin i nuläget (varken Moderna eller Pfizer). Diskussioner pågår hos Folkhälsomyndigheten om den bästa lösningen för den gruppen.

Beslutet gäller fram till den 1 december 2021. Folkhälsomyndigheten återkommer med besked om rekommendation efter detta datum.

Här finner du mer information:

Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2022-01-18