Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

tecknad bild där en person sträcker ut handen till en annan och hjälper denne upp

Många behövande utan stöd – så kan du hjälpa

Bristen på gode män är stor i Falun, Borlänge, Ludvika, Smedjebacken, Säter och Gagnef. Nu efterlyser samverkanskommunerna fler som kan hjälpa till.

– Vi behöver fler gode män som kan hjälpa medmänniskor som riskerar att hamna i utanförskap och inte får sina rättigheter tillgodosedda, säger Peter Kindström, rekryteringsansvarig på Överförmyndare i samverkan Falun-Borlängeregionen.

Gode män gör stor skillnad

Det finns många människor i dag som vill få ordning på sitt liv, men som på grund av olika omständigheter inte klarar av det. En god man kan hjälpa till att underlätta och skapa ordning. Det kan bland annat handla om hjälp med att betala räkningar, lämna in deklarationen och kanske göra en budget.

– Några behöver hjälp med lite fler saker; kontakter med kommunen, Försäkringskassan och andra myndigheter. Som god man gör du stor skillnad för och kan underlätta en medmänniskas liv.

Några timmar i månaden

Ofta innebär rollen som god man att ha kontakt med en behövande några timmar, en till två gånger i månaden. Ibland behövs det lite mer än så.

– Som god man är du personens ”extra hjärna”, inte personens extra händer. Det innebär att du ser till att vardagslivet fungerar så bra som möjligt.

Kräver inga specialkunskaper

Det viktigaste är att du har viljan att hjälpa en medmänniska som är i behov av hjälp.

Det krävs inga specialkunskaper, men det är bra om du är samhällsorienterad och har kunskaper om vardagsekonomi.

– Att få möjligheten att hjälpa en medmänniska och se till att huvudmannens behov blir uppfyllda känns bra, säger Jennica Simesgården, som har varit god man i sex år.

Anmäl intresse här:

Är du intresserad av att bli god man eller vet du någon som skulle passa som det? Läs mer om vad det innebär att vara god man på Överförmyndare i samverkans hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Har du frågor eller vill komma i kontakt med oss, skicka e-post till ois-rekrytering@borlange.se eller ring 0243-740 00.

Södra Dalarnas frivilliga samhällsarbetare

Föreningen Södra Dalarnas frivilliga samhällsarbetare vänder sig till alla som engagerar sig som lekmannaövervakare, kontaktperson och kontaktfamilj, god man, förvaltare, särskilt förordnad vårdnadshavare, stödperson och besökare på häkte och anstalt. Syftet med föreningen är att erbjuda medlemmar stöd, kunskapspåfyllning, gemenskap och erfarenhetsutbyte.

Mer information hittar du på hemsidan för Södra Dalarnas frivilliga samhällsarbetare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sidan uppdaterad 2021-12-02