Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Tjej som får plåster på armen efter att ha fått en spruta

Vaccinationsdos tre tidigareläggs

Region Dalarna minskar nu tiden från sex månader till fem mellan vaccinationsdos två och tre. Det innebär att en stor del av Dalarnas befolkning får möjlighet att ta sin påfyllnadsdos tidigare.

Alla i länet som är över 18 år kan boka in sitt vaccinationstillfälle nu. Det gäller även om man inte tagit någon vaccination alls eller vill boka in dos två eller påfyllnadsdos tre. Det är inte nödvändigt att vänta fem månader från dos 2 innan tid för dos 3 kan bokas, så länge vaccinationstillfället för dos 3 äger rum fem månader efter dos 2.

– Genom att minska dosintervallet från sex månader till fem öppnar vi upp för möjligheten att vaccinera den största delen av befolkningen inom kort. Det anser vi vara en nödvändig lösning i dagsläget. Vi har hittills varit bra på att vaccinera, men vi måste vaccinera fler så fort det bara går, säger Olof Ehrs, vaccinationssamordnare i ett pressmeddelande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
– Det finns gott om tider och vi står redo med doser och vaccinatörer. Så boka din vaccinationstid nu!

Väldigt stor smittspridning

Anledningen till att tiden kortas mellan dos två och tre är den stora smittspridningen som sker nu.
– I Dalarna har vi nu fler covidpositiva än vi någonsin haft, och den förväntade toppen av bekräftade fall är inte nådd än. I samband med ökningen av covid-19-fall har antalet patienter i behov av vård på grund av en pågående covidinfektion ökat. Vaccination med dos 3 är nu det bästa alternativet vi har för att skydda oss själva och andra mot allvarlig covidinfektion, säger Helena Ernlund, smittskyddsläkare i Region Dalarna.

Här på 1177 bokar du tid för din vaccination Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Om du behöver hjälp att boka tid, kontakta Region Dalarnas telefonsupport på 010-249 92 88. Öppettider vardagar 08:00-12:00 och 13:00-16:00.

Läs Region Dalarnas pressmeddelande i sin helhet här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sidan uppdaterad 2022-01-17