Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

tops och provrör

Region Dalarna inför tidsbokning för provtagning av covid-19

På grund av den begränsade nationella analyskapaciteten har Folkhälsomyndigheten idag publicerat uppdaterade rekommendationer för testning av covid-19. Med anledning av detta väljer Region Dalarna att ändra riktlinjerna kring provtagning samt införa tidsbokning för uthämtning av provtagningskit från och med tisdag 18 januari.

De som rekommenderas testning från och med vecka 3 är:

  • Vid symptom:
    Alla med symtom på covid-19 (barn från och med förskoleklass), både allmänhet och vård- och omsorgspersonal
  • Utan symptom:
    Personal inom vård- och omsorg vid smittspårning

De som inte längre rekommenderas testning är:

Allmänhet vid smittspårning, till exempel symtomfria nära kontakter och symptomfria hushållskontakter (undantaget de som uppmanas att testa sig av smittspårare). Hushållskontakter ska stanna hemma i en vecka utan att testa sig. Vid nära kontakt behövs inte provtagning; Regionen uppmanar befolkningen att vara uppmärksamma på symptom.

– Det kan bli svårare än tidigare att få en snabb tid för provtagning och svarstiderna kan vara längre än vanligt. Vid symptom ska man stanna hemma. Om man mår bättre sedan minst två dygn kan man återgå till skola och arbete efter en vecka, även om man inte har hunnit ta prov. Har det gått en vecka är man smittfri, och ska inte ta ett prov för att se att det är negativt. Ett prov kan vara positivt i ett par månader trots att man är smittfri, säger Helena Ernlund, smittskyddsläkare i Region Dalarna i ett pressmeddelande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Tidbokning för upphämtning av provtagningskit

I samband med den begränsade analyskapaciteten har Region Dalarna dessutom beslutat att införa tidsbokning för upphämtning av provtagningskit från och med den 18 januari.
– Vi har blivit tvungna att införa en prioriteringsordning för att reglera antalet egenprovtagningar som tas i länet. Region Dalarna har en bestämd daglig kvot som får skickas in till analys, därmed måste vi begränsa antalet provtagningskit vi delar ut. Tidsbokning är det enklaste sättet att garantera att de som tar sig till provtagningsstationerna har ett kit att hämta ut, säger Helena Ernlund.

Tid för upphämtning av provtagningskit bokas via 1177.se. Den som bokat får sedan ta sig till provtagningsstationen som testet bokats vid och hämta ut ett kit för egenprovtagning.
– Det enda som förändras är att man får boka provtagningskittet i förväg. I övrigt kommer förfarandet att se ut som tidigare; man följer instruktionerna som finns i kittet, registrerar själv sitt prov på 1177 och lämnar in det vid provtagningsstationen när provtagningen är utförd, säger Helena Ernlund.

På grund av den stora belastningen på laboratorierna går det i nuläget inte att garantera de utlovade väntetiderna för provsvar.

Vid symtom som kan bero på en pågående covid-19-infektion läs på Covid-19 - 1177 Vårdguiden Länk till annan webbplats. om när vård bör sökas.

Sidan uppdaterad 2022-10-06