Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Johanna Lindblå och ett barn med en ryggsäck

Uppväxt i missbruksmiljö – föreläser om hopp för barn i samma situation

Varje steg styr mot stor förändring. Det säger Johanna Lindblå som är uppväxt i missbruksmiljö, och som är en av föreläsarna under uppmärksamhetsveckan.

Johanna Lindblå talar om det många barn och unga inte alltid kan tala om. Där problematik i familjen sätter ett blytungt filter över tillvaron.

Johannas uppväxt präglades av att leva med en pappa som var alkoholist.
Men turbulens i familjelivet kan också handla om andra droger, misshandel, destruktiva mönster, psykisk ohälsa.

– Att våga lyfta på locket till det mörka har hjälpt mig att hantera vad som varit. Och att skapa det som nu är, säger Johanna Lindblå.

Prata om problemen

Johanna Lindblå växte upp i Bjursås utanför Falun, och det hon nu kan kalla vardag har inte alltid varit självklart. Men lättnad, lugn och lycka är allas att uppnå. Vägen dit kan vara kort, lång eller mittemellan.

– Varje litet steg styr mot stor förändring. Att vi pratar om problemen är ruta ett för resten av livet, säger Johanna.

Du spelar roll - du är inte ensam!

Vecka 7 2022 genomför vi årets uppmärksamhetsvecka Du spelar roll - du är inte ensam! Veckan handlar om att se barnen som har det krångligt i sin familj, barnen som kanske inte kan eller vågar berätta. Det kan handla om missbruk, våld eller psykisk ohälsa.

Veckan arrangeras i ett samarbete mellan Rädda Barnen, Länsstyrelsen Dalarna, Svenska Kyrkan, Region Dalarna, Falu kommun; elevhälsan, skolan/barn- och utbildningsförvaltningen, arbetslivs- och socialförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen och Faluns brottsförebyggande råd.

Stöd och hjälp för barn, unga och familjer

Du som ung, du har flera instanser att höra av dig till om du behöver prata, bland annat ungdomsstödjarna, Dialogens öppenvård, enheten barn- och familj, samtalsmottagningen och ungdomsmottagningen.

Mer information och kontaktuppgifter till dessa instanser hittar du här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2022-02-03