Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Herrhagsgårdens omsorgsboende, exteriör

Herrhagsgården renoveras

Nu är planen för renoveringen av Herrhagsgården klar. Under renoveringstiden kommer alla boende att få en annan lägenhet i Falu kommun.

Herrhagsgården är Falu kommuns största äldreboende med totalt 77 lägenheter. Boendet byggdes på 60-talet och renoverades senast på 90-talet. Nu är det dags för renovering igen då bland annat ventilation, belysning och brandskydd behöver ses över.

– Det är äldre lokaler och vi måste se över lokalerna säkerhetsmässigt, säger Leif Ekman, sektionschef på Falu kommun.

I samband med renoveringen kommer även en viss anpassning av lokalerna att ske och ytskikt bytas ut och fräschas upp.

Kan inte bo kvar under tiden

Att växelvis renovera avdelning för avdelning så att vissa boende hade kunnat bo kvar på Herrhagsgården under renoveringstiden är inte ett alternativ.

– Nej, den här renoveringen har så stor inverkan på huset så att bo kvar är varken bra för boende eller medarbetarnas arbetsmiljö.

Herrhagsgården är ett boende för personer med någon form av demensdiagnos eller för personer i behov av avlösning, utredning eller korttidsplats.

– Vi har stor förståelse för att det här kommer att bli en stor omställning både för boende och för personal, och vi kommer att göra vårt bästa för att det ska bli så bra som möjligt under tiden tills att vi kan flytta tillbaka in på Herrhagsgården igen, säger Leif Ekman.

Flytt inleds i april

Alla boende kommer att få flytta till andra lägenheter under renoveringstiden. Lägenheterna ligger dels i våra boenden Slottet och Lustigknopp, och dels i tillfälliga boendeenheter, moduler, som kommer att byggas på Herrhagsvägen. Flytt inleds innan sommaren och beräknas vara klar i september.

– De tillfälliga boendeenheterna, modulerna, är fina och fyller sin funktion som ett nybyggt permanent boende. Vi har också pratat med andra kommuner som har samma lösning och de är nöjda med dem så vi känner att det här är den bästa lösningen för vår del, säger Leif Ekman.

Herrhagsgården beräknas vara klar för återflytt igen hösten 2023.

Sidan uppdaterad 2022-02-17