Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Ett barn i gul och blå jacka går bortvänd från kameran längs en grusväg

TV: Så jobbar Falu kommun med beredskap och flyktingmottagande

Med anledning av krisen i Ukraina förbereder Falu kommun för att kunna ta emot flyktingar om kommunen får ett sådant uppdrag av Migrationsverket. Kommunen har också en god beredskap om avbrott i el eller vatten skulle ske här i Falun i våra kommunala verksamheter. Här berättar vi mer.

Hittills har flera miljoner människor flytt Ukraina. De flesta som flytt befinner sig i de länder som ligger närmast Ukraina, till exempel Polen och Moldavien.

Som flykting kan man antingen på egen hand åka till den kommun man vill i Sverige, man kanske känner någon redan i Rättvik eller Hosjö och väljer att åka och hälsa på dem ett tag tills man vet mer.

Eller så kan man som flykting anmäla sig till Migrationsverket. Migrationsverket är den myndighet i Sverige som hänvisar flyktingar till olika kommuner i landet. Just nu så hänvisas inga flyktingar till Dalarna och Falun, men hur det kommer att bli framöver vet vi inte.

Så här arbetar vi i Falun med ett eventuellt flyktingmottagande:

Beredskap el och vatten

För att kunna hålla igång viktiga kommunala verksamheter vid avbrott så har varje kommun i Sverige en planering för olika händelser och en beredskap för vad man gör om dom händelserna skulle inträffa. Det kan vara hur man gör vid elavbrott, eller om en vattenledning springer läck eller hur man arbetar om vissa viktiga it-system inte fungerar.

Falu kommun har en bra beredskap, här berättar beredskapssamordnare Tommy Albinsson mer:

Trygghetspunkter och skyddsrum

Runt om i hela samhället finns olika trygghetspunkter. Dom ligger vid strategiska platser dit man kan bege sig för att få hjälp vid olika sorters händelser.

Vi har också många skyddsrum i Falu kommun. Beredskapssamordnare Tommy Albinsson berättar mer om det här:

Sidan uppdaterad 2022-04-05