Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Man och kvinna på julmarknad

Bra att känna till då du julhandlar

Här kommer en hälsning från vår konsumentjuridiska rådgivare, Therese Andrén, med goda råd i julhandlingstider.

Innan du handlar

Inför julen är det bra att gå igenom sin ekonomiska situation och prata ihop med familj/vänner så att alla vet vilka förutsättningar som gäller. Oftast accepterar de flesta en mindre budget bara man vet det i förväg.

Det är lätt att svepas med i rea och reklam så det blir att man handlar för mer än vad man tänkt sig. Sätt därför en tydlig budget från början.

Har jag alltid rätt till öppet köp och att byta varan?

Många konsumenter tror att det finns en lagstadgad rätt till öppet köp men det stämmer inte. Det är alltså upp till företaget att bestämma om öppet köp och villkoren för det. Vissa erbjuder till exempel öppet köp i sju dagar och andra i 30 dagar.

Precis som med öppet köp är det upp till företaget att erbjuda konsumenten bytesrätt. Bytesrätt innebär att du får byta till en annan vara, alltså inte pengarna tillbaka som fallet med öppet köp. Även här varierar villkoren för bytesrätt beroende på företag så fråga alltid innan köpet vad som gäller.

För presentkort och tillgodokvitton får företaget sätta villkoren för giltighetstid. Finns det ingen giltighetstid på presentkortet gäller det i tio år. Tänk på att ett presentkort kan vara svårt att få något för vid en konkurs.

Vad gäller då jag handlar på nätet?

Ska du handla på nätet är det bra att kontrollera företaget. Hur lätt är det att komma i kontakt med företaget och vilket land finns företaget i? Detta är bra att ta reda på då det finns olika lagsstiftningar beroende på om du handlar från ett svenskt företag, europeiskt företag eller företag utanför Europa. Olika konsumentlagstiftningar, arbetsvillkor, produktsäkerhet gäller.

Om jag ångrar mig

Lagen reglerar för det första avtal som ingås på distans mellan konsumenter och företag, där ni inte träffas öga mot öga. Det kan vara när du handlar i en butik på internet eller blir uppringd av en telefonförsäljare. I fallet då du blir uppringd av en telefonförsäljare krävs också att du som konsument skriver under avtalet för att det ska bli giltigt, muntliga avtal gäller alltså inte längre.

För varor är ångerrätten fjorton dagar efter du har fått varan och för tjänster gäller ångerrätten fjorton dagar efter avtalet ingås.

Vill du ångra ditt köp så se till att kontakta företaget skriftligt - förslagsvis per mejl - så du kan bevisa att du ångrat dig inom fjorton dagar.

”Fejkreor” och tydlighet

Nytt för i år är att lagstiftningen ändrats så nu behöver företag skriva ut produktens lägsta pris de senaste 30 dagarna vid sidan av reapriset. Detta för att företag inte ska kunna ha ”fejkreor”. Företag behöver också vara tydliga med vem konsumenten handlar från och hur konsumenten kan reklamera.

Kom ihåg att konsumentlagstiftningarna även gäller vid köp av begagnade varor när du handlar från ett företag. Handlar du från en privatperson är det köplagen som gäller.

Du kan ha invändningsrätt

För att få ett extra skydd kan det vara bra att som betalsätt använda kreditkort eller faktura. Detta för att du då kan ställa samma krav på kreditgivaren som på företaget du köpt varan av (invändningsrätt). Jag vill inte uppmana till att köpa saker på kredit utan alltid spara först och köpa sedan. Endast betalningssättet ska vara faktura eller kreditkort.

Hur tänker ni inför jul i er familj, Therese?

- Jag tycker om ”Giving Tuesday” som uppmanar alla att ge en gåva eller av sin tid. Fokus på medmänsklighet och solidaritet. Ge exempelvis bort en snöskottning, en pratstund/besök eller bli blodgivare och tänk på att en liten gåva gör stor skillnad.

- I vår familj brukar vi inför julen samla ihop saker och kläder som vi inte behöver och skänka till välgörenhet. Vi pratar vi ihop oss inför julen så alla vet förutsättningarna. Behöver vi ge många julklappar eller kan vi göra andra saker? Kan vi handla begagnat eller ge bort tid? De egengjorda julklappar jag fått av barnen är de som jag uppskattar allra mest. Gjorda med så mycket omtanke och kärlek.

Vill du veta mer eller har några andra frågor om din rätt som konsument, hör av dig till kommunens konsumentjuridiska rådgivare, Therese Andrén.

Sidan uppdaterad 2022-12-15