Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Arm och hand syns på en man som sitter i rullstol

Foto: Region Dalarna

Nya avgifter för hjälpmedel med högkostnadsskydd

Den 1 januari 2023 införs i Dalarna nya patientavgifter för hjälpmedel kopplat till ett högkostnadsskydd. Avgifterna och
högkostnadsskyddet gäller inom både kommun och region.

Vad innebär den nya avgiften?

Den nya patientavgiften blir 250 kronor för varje hjälpmedel. Med patientavgift för hjälpmedel menas den avgift du som brukare betalar i samband med att du får av ett hjälpmedel. 

  • De hjälpmedel som hittills haft en avgift på 150 kronor, till exempel manuell rullstol och kognitiva hjälpmedel, får från och med den 1 januari 2023 en avgift på 250 kronor.
  • Hörapparater som hittills haft en avgift på 500 kronor per hörapparat får en avgift på 250 kronor per par, från och med 1 januari 2023.
  • För CPAP/APAP som tidigare var belagda med en månadsavgift på 150 kronor ändrades avgiften till 250 kronor redan 1 januari 2022, efter ett politiskt beslut.

Högkostnadsskydd för hjälpmedel

Högkostnadsskyddet innebär att det finns en gräns för hur mycket du som brukare behöver betala i patientavgift för hjälpmedel, under en period på tolv månader.

När du har betalat sammanlagt 1300 kronor på mindre än tolv månader får du ett frikort. Frikortet talar om att du inte behöver betala mer under resten av den tolvmånadersperioden, räknat från ditt första besök.

Du behöver inte samla stämplar för frikort. Det sköts med automatik av systemet som också meddelar när frikort uppnåtts.

Det gemensamma högkostnadsskyddet för kommun och region innebär också att den som får en rollator utprovad i sin kommun och hörapparater utprovade inom regionen får sina avgifter registrerade i samma högkostnadskort.

Mer information hittar du på Hjälpmedel Dalarnas hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2022-12-30