Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Porträtt Gun Rönningen

Gun jobbar extra som vikarie på LSS-boende

Gun Rönningen har gått i pension sedan några år tillbaka. Tidigare har hon jobbat länge i Falu kommun både inom hemtjänst och på äldreboenden. Efter pensionen ville hon fortsätta jobba lite grann och trivs bra med det.

Som pensionär kan man i Falu kommuns bemanningssystem välja lite hur man vill jobba. Gun har valt att få ett sms med kort varsel när det behövs extra personal.

– Det står när det behövs extra personal och jag kan säga då vilka timmar på det passet jag kan jobba, jag behöver inte ta hela passet utan någon annan får frågan om de andra timmarna.

Gun har en huvudarbetsplats på ett LSS-boende och så ytterligare en arbetsplats. Hon hjälper till när det behövs och när hon kan.

– Det har funkat bra. Jag kan ju säga nej om jag inte vill, det är ok att säga nej också. Ibland blir det fyra till fem pass på en månad, ibland kanske bara ett pass. Det är en helt annan frihet att jobba som pensionär som vikarie. Jag kan ju välja och gå in i systemet och lägga mig tillgänglig.

Gun Rönningen, bild i helfigur utomhus

- Det är jätteroligt att få vara med om deras utveckling, säger Gun Rönningen.

”Glada Hudik”

Tidigare jobbade Gun inom äldreomsorgen men efter en sjukskrivning för diskbråck bytte hon arbete till att jobba inom LSS. Nu är hon mest på ett mindre boende där fem personer bor.

– Man får ju en relation med de boende när det är så få, men det är ändå ett arbete. Det är viktigt att man ser varje person, hur den vill ha det. Förr var det mer aktiviteter då alla skulle följa med, nu är det mer individuellt.

Gun tycker att det ibland har varit svårt att förklara för omgivningen vad hon jobbar med. Personer med funktionsvariation.

– Jag brukar säga att jag åker till ”Glada Hudik” och jobbar, då förstår folk vad det är.

Utmaningar

Ibland kan någon boende vara utåtagerande vilket kanske kan upplevas som skrämmande för vissa personer.

– Jag blir inte rädd, men man får lära sig att möta det, visa att man är stark och säker i sig själv. Vi har ju rutiner också för hur vi agerar. Det är alltid en utmaning att vara på jobbet för man vet ju aldrig riktigt, det som har gått bra förut kanske plötsligt inte gör det, då får man vara lite av en detektiv och grotta ner sig i saker, leta, fundera och prova.

Jag brukar säga att jag åker till ”Glada Hudik” och jobbar, då förstår folk vad det är.

/Gun Rönningen, vikarie på LSS-boende

Få människor att växa

Gun mår bra av att se de boende växa mentalt och utvecklas.

– Det är jätteroligt att få vara med om deras utveckling. Det kan vara att baka, tvätta i maskin eller något annat. Det är väldigt motiverande att få vara med att förändra deras liv, att hjälpa de att se att de själva kan göra saker.

I Falu kommun har en genomförandeplan tagits fram för varje person som bor på våra LSS-boenden, där de boende själva tillsammans med sina näransvariga varit delaktiga i arbetet med planen.

– Att få vara med och se att de själva ser att de kan mer och kan göra mer än de kan tro. Det känns väldigt bra.

Världens viktigaste vikarier

Namn: Gun Rönningen

Ålder: Pensionär

Titel: Vikarie på LSS-boenden

Aktuell: Gun vikarierar löpande på två av Falu kommuns LSS-boenden.

Sök vikariat hos oss du med!

En gråhårig kvinna med en omhållande arm på axeln från en annan person.

Läs mer och ansök här: falun.se/vikarie

Läs om Astrid som sommarjobbade inom hemtjänsten: Astrid Lidman

Sidan uppdaterad 2023-02-07